Handwerk, geen excuus om niet netjes af te werken!

Oh, oh, wat hoor ik dit vaak van cursisten, het excuus: “Ja, maar het is handwerk, het hoeft niet perfect te zijn!”

Meestal zeggen ze dit als ze scheef hebben gezaagd, omdat ze in de eerste plaats hun ontwerp niet precies hebben afgetekend. Of omdat ze niet luisteren naar de stappen die ze moeten nemen om het beter te doen. Natuurlijk is het handwerk en geen machinewerk. En natuurlijk is het daardoor niet helemaal perfect. Sieraden die met de hand zijn gemaakt hebben door die hele kleine imperfecties juist ook hun charmes, omdat ze met liefde en aandacht zijn gemaakt. In de natuur is ook niet alles perfect strak en symmetrisch en recht. Maar alsjeblieft, laat dit geen excuus zijn om dan maar een beetje slordig te werken! Kijk, ik snap dat je het vak nog moet leren, dat zagen en vijlen nog niet perfect gaat in het begin. Iemand die het ambacht van het edelsmeden onder de knie wil krijgen, leert vooral door veel te doen en te oefenen en experimenteren.

Maar slordig werken staat voor mij niet gelijk aan met liefde en aandacht ergens aan werken. Ik klink nu misschien streng. Ook al beheers je het vak nog niet volledig, je kunt wel zo goed mogelijk je best doen om op jouw niveau zo netjes mogelijk te werken. En als je vanaf het begin zo secuur mogelijk te werk gaat, door eerst je ontwerp netjes op papier uit te tekenen en precies uit te meten, dan gaat het zagen ook een stuk gemakkelijker. Dan hoef je daarna ook minder te vijlen. Uiteindelijk heb je aan het einde dan gewoon minder werk om alles nog een beetje goed te krijgen. Hetzelfde geldt voor een stap overslaan in schuren, als je van grof schuurpapier meteen overstapt op fijn schuurpapier, dan krijg je je sieraad nooit mooi gepolijst! Je blijft dan krassen zien, waardoor het mat blijft, hoe hard je er ook op poetst. Of de naad van een ring niet goed tegen elkaar zetten, waardoor je een de naad altijd blijft zien.

Conclusie: grote stappen snel thuis, werkt dus gewoon niet in dit vak. Het komt er altijd op neer dat je er uiteindelijk juist langer aan bezig bent en dat kan frustrerend werken. Bedenk ook altijd: “Zou ik het kopen als het zo in de winkel ligt?” Waarschijnlijk zeg je dan: “Nee, want de afwerking is niet mooi.”

Heb ik je nu niet laten afschrikken? Denk je: dat ambacht dat lijkt me prachtig om te leren? Ben je juist benieuwd naar al die stappen waaruit een mooi handgemaakt sieraad ontstaat? Heb je de creativiteit en geduld om de prachtigste sieraden te willen ontwerpen en maken? Dan is een cursus edelsmeden vast iets voor jou! Er is nog plaats in in van de volgende cursussen:

Dinsdagavond van 19.30u-22.00u van 22 november t/m 20 december

Woensdagochtend van 9.00u-11.30 van 23 november t/m 21 december (Waarschijnlijk vol)

Donderdagavond van 19.30u-22.00u van 24 november t/m 22 december

Meer info of je opgeven kan via: info@nicolinevanboven.com