Oefenen, oefenen, oefenen! Dat zei ik laatst tegen een cursist. En dat zeg ik wel vaker.

Ik zie regelmatig dat cursisten bewust stappen overslaan of vermijden, om een bepaalde techniek uit de weg te gaan. “Ja, maar ik ben bang dat ik dat niet kan”, of: “Ik ben niet zo goed in zagen of solderen en straks mislukt het”. Ja, maar….als je nooit iets probeert dan kun je die techniek niet oefenen en dan leer je het ook nooit, dus dan kan je het ook niet! Ik wordt dan altijd heel streng! Want het is zo zonde dat je je laat leiden door angst en zo eigenlijk net niet het sieraad gaat maken dat je wilt maken, maar er een andere draai aan geeft zodat je die techniek kunt omzeilen.

Enne, ik spreek uit ervaring hoor :-). Toen ik nog op de academie zat, werkte ik het liefst met heel fijn zilverdraad. En als je nog niet goed bent in solderen, dan is dat fijne werk heel lastig, want het smelt of verschroeit heel makkelijk. Dus wat deed ik? Ik ging met zilverdraad stukken zilver aan elkaar naaien, zodat ik niet hoefde te solderen. Je wordt er wel creatief van, dat wel. Maar solderen heb ik pas later echt geleerd toen ik in een sieradenatelier ging werken en alles aan de “lopende band” moest gaan solderen. Want door te doen krijg je ervaring en lukt het steeds beter, tot je er zelf goed in wordt.

Dus laatst, toen een cursist weer allerlei listen aan het bedenken was om geen opening in een armband te hoeven zagen voor de verbinding, en een scharnier solderen ook niet helemaal zag zitten, heb ik haar een paar stukken koper gegeven. “En nu ga je oefenen, oefenen en nog eens oefenen!”, zei ik. Ze moest van mij uit het koperen plaatje allemaal figuren en bochtjes zagen. Dat deed ze en het ging gewoon goed. “Zie je wel dat je het kan!” Het is meestal de gedachte dat je iets niet kunt dat verlammend werkt. Daar moet je je even overheen zetten en gewoon aan de slag gaan. En in koper kan er niet zoveel mislukken en het werkt hetzelfde als zilver. Ik had haar ook een koperdraad gegeven om schakels van te maken en ze allemaal in elkaar te solderen.

Ik ben benieuwd of ze volgende week haar huiswerk af heeft!

Wil je ook leren edelsmeden? Geef je nu op voor een cursus. Vanaf september beginnen ze weer! De data vind je hier. Inschrijven kan op deze pagina. Of wordt lid van de besloten facebook groep voor cursisten edelsmeden (of voor mensen die het graag zouden willen leren). Je kunt hier vragen stellen, werk delen, en elkaar inspireren.

Zoals sommigen al weten ben ik achter de schermen bezig met het opzetten van een online programma edelsmeden, naast mijn offline cursussen. Omdat ik vorig jaar nog niet helemaal duidelijk had hoe ik het praktisch ging doen en hoe de opbouw zou worden, had ik het voor me uitgeschoven. Maar nu heb ik een duidelijker en beter beeld van hoe het gaat worden, dus die cursus komt er zeker!