Passie voor edelsmeden, verhalen van cursisten.

Het enthousiasme van mijn cursisten is werkelijk aanstekelijk! Ik krijg hier ook weer zo enorm veel inspiratie van! Sommige van hen hebben thuis al een ruimte voor hun hobby ingericht en een en ander aangeschaft om te kunnen werken. Als het vakantie is, vinden ze het jammer dat er geen les is. Als ik dan op facebook foto`s voorbij zie komen van wat ze thuis verder nog hebben gemaakt, ben ik best wel trots op ze. Ik heb aan een aantal cursisten gevraagd of ze hun verhaal wilden delen, waarom ze dit zijn gaan doen en waarom ze het zo leuk vinden om zilveren sieraden te maken. Volg je ook cursus edelsmeden en wil je ook wat over je werk delen in mijn blog, stuur me dan even een mailtje met tekst en foto`s naar: info@nicolinevanboven.com. Zit je er ook over te denken om een cursus te volgen, en wil je alvast wat leren over de basistechnieken of wil je weten welk gereedschap je zoal nodig hebt om thuis te kunnen werken? Dan heb ik een handig ebook voor je dat je hier gratis kunt downloaden. Het is tevens een handig naslagwerk als je al een cursus volgt. Wie bij mij een cursus edelsmeden volgt, hoeft overigens geen gereedschap aan te schaffen, alles in aanwezig. Tenzij je thuis wilt verder werken, zoals deze cursisten:

Wendy:

Ik was al even op zoek naar een creatieve bezigheid toen mijn oude vriendschapsboekje van de basisschool mij op een idee bracht. Er stond:
Naam: Wendy
Leeftijd: 10
Wat wil je later worden: goudsmid
Zodoende bij Nicoline terecht gekomen en inmiddels heb ik drie cursussen gevolgd.
Er borrelden zoveel ideeën op dat mijn kladblokje binnen de kortste keren vol stond met schetsen. Ik moest thuis ook maar eens een plaatsje vrijmaken om te oefenen. Inmiddels kan ik thuis zagen, vijlen, solderen en stenen zetten. Er gaat vaak nog van alles mis maar ach, dat smelt je om en je begint weer overnieuw.

2016-04-21_19.24.27IMG_20151203_230612 IMG_20151217_222939

Mijn naam is Marianne Heitman..

En ik heb nu verschillende edelsmeed cursusen bij Nicoline van Boven gedaan..
Ik heb altijd al sieraden gemaakt…vroeger als meisje maakte ik oorbellen en armbandjes van kralen en mocht ze dan bij een winkel in Tiel(daar woonde ik)verkopen..voor 1gulden per paar..
Later maakte ik sieraden van fimo.. en nog later heb ik mij het zelf kralen branden van glas geleerd en maakte daar sieraden van en zo ken ik nog meer technieken…Maar ik wilde altijd nog eens leren edelsmeden..
En zo ben ik bij Nicoline beland.
En heb er inmiddels 5 cursusen opzitten en maak nu mijn eigen zilveren sieraden..
Het leuke van een cursus bij Nicoline is dat je zelf mag bepalen wat je eigenljk maakt..Oke er zijn een paar basis werkstukken..maar verder kun je je eigen weg bepalen..en lukt het niet dan springt Nicoline bij en helpt ze en legt het uit!
Kort gezegt…het is gewoon een super leuke cursus,
Waar ik ook weer hele leuke kennisen aan over heb gehouden..perslot hebben we de zelfde hobby…EDELSMEDEN.
20160523_150326_resized IMG_20160511_080749_resized 20160429_214747_resized20160523_074326_resized20160511_150413_resized

Gea:

Als kind vond ik het schitteren van steentje in een ring erg mooi. De schittering trekt altijd. Ik kan nu nog steeds geen juwelier voorbij lopen zonder dat ik een blik werp naar de etalage. Ik kijk ook altijd wat mensen om of aan hebben. Zo lang er maar een tinkeltje in zit, heb je toch even mijn aandacht. Maar zoals dat gaat, je gaat werken, trouwen kinderen krijgen etc. De interesse naar juwelen verschoof naar de achtergrond. Nu de kinderen weer wat groter zijn, heb ik meer tijd gekregen om een hobby op te pakken. Op een dag was ik een beetje doelloos aan het surfen op het internet, zag ik de advertentie van Nicoline Van Boven op de startpagina van zeelandprikbord staan. En zowaar er was een cursus op de woensdagochtend.  Ik heb me direct aangemeld. Er was plek. Zo belandde ik op de woensdagochend.

Vol enthousiasme ben ik aan de slag gegaan. Ik had de insteek, ik wil  leren hoe ik juwelen kan maken. Dan begin je bij de basis.  Nicoline, heeft een soort stappenplan hoe je kennis gaat maken met het vak van edelsmeden. Als eerste de armband van koper. Dat ging best goed, lekker zagen en gaatjes boren. Het ‘grote’ werk het verwarmen van je werkstuk en in mijn geval van nog een stuk koper solderen. Dat deed Nicoline. Ik was niet zo een held met die gasbranders. Toen de opdracht om een ring te maken. Die was makkelijk, voor mijn dochter. Eentje van getrokken draad. Van een klompje zilver naar draad, naar draagbaar. Het is een wonderlijk proces. Ik was verknocht.

Om te zorgen dat ik de woensdagochtend wel besteed in het atelier, doe ik thuis vaak voorbereidingen. Zaag ik stukken uit, of trek draad. Tevens soldeer ik zaken die redelijk makkelijk gaan. Hiervoor heb ik enige zaken aangeschaft. Een brander, soldeer zilver, zaag, soldeer steen, en nog wat zaken

Dank zij pinterest en de wereld van internet kan je veel afbeeldingen vinden van juwelen. De inspiratie haal ik uit afbeeldingen van  ‘oude juwelen’ van grote modehuizen. De tiara van Koning Maxima waar van de diamanten ‘en tremble’ gezet zijn. Het heeft voor mij iets magisch. De schittering, pracht en het vakmanschap waar mee het gemaakt werd. Met een praktische instelling, probeer ik afbeeldingen van juwelen, die ik mooi vind, te vertalen naar zaken die ik kan maken. Ik wilde een bloemetje maken, maar een bloem met 5 blaadjes vond ik het niet mooi. Gezocht en gezocht, en heb uit eindelijk een bloemetje gevonden met 4 blaadjes, tevens makkelijk om te zagen. Plat ziet het er wel redelijk uit, maar als je het bol gezet hebt, dan is het een bloemetje. Doe je er nog 4 meeldraadjes bij en het is zowaar een boterbloempje geworden in zilver.

De inspiratie bij mij komt vaak wat ik zie, maar geef daar een eigen twist aan. Samen met Nicoline bespreken we, wat ik zo bedacht heb, soms doet Nicoline een aanbeveling. Soms gewoon een praktische tip over je werkstuk, zodat bv je werk niet smelt onder je brander. Ik vind het ook gewoon soms echt moeilijk. Het solderen, zorgen dat je stuk op de juiste plaats vastzit. Het is af en toe echt een puzzel. Maar daar zit voor mij de uitdaging.

Ondertussen ben ik een jaar bezig en begin de handigheid te krijgen in het solderen en de stroom ideeën houden niet op.  Ik heb ik besloten om mee te doen met de kunstkring in Koudekerke in september 2016. Daar wil ik mijn werk laten zien, mogelijk ook stukken verkopen. Tijdens deze kunst route  laat ik zeker 2 series zien. Dit is de serie Boterbloempje( Buttercup) en de oorbellen serie Page-ends. De andere series zijn nog in ontwikkeling. Van de  zomer ben ik hard aan het werk om stukken voor de tentoonstelling klaar te maken. En daarna ben ik weer woensdag vast aan het werk in het atelier van Nicoline, om verder het vak onder de knie te krijgen.

2016-04-20 10.34.31 2016-02-18 09.39.31 2016-04-20 10.34.17

Binnenkort kun je de nieuwe cursus data vanaf september weer vinden op mijn website! En kun je niet wachten tot in september? Er worden in de zomervakantie mini workshops “zilveren stapelringen maken” gegeven! Ook de gewone workshops zijn in de zomer gewoon te boeken vanaf 4 personen.