(Professioneel) edelsmid word je niet zomaar.

Daar is heel wat voor nodig. Het blijft een constant leerproces! Meestal begint het bij een voltijdse opleiding van 4 jaar. Of dat nu op een vakschool is of een kunstacademie (zoals ik gedaan heb), dat maakt niet uit. Als je van school af komt, dan kun je eigenlijk nog ‘niks’. Oftewel, dan begint het pas! Er zijn nog jaren van ervaring om alle technieken goed en vakkundig onder de knie te krijgen. En zelfs na jaren ervaring blijft er steeds veel bij te leren. Je probeert jezelf steeds te verbeteren. Je probeert nieuwe technieken uit, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Je leert je eigen stijl en handschrift te ontwikkelen, zodat jij uniek bent. Soms mislukt er wel eens wat, maar ook daar leer je van. Het edelsmeden is een echt ambacht!

Ik doe alles van het begin tot het einde zelf. Alles wat ik maak is eerst ontstaan in mijn brein, daarna maak ik een schets op papier. Er zit een idee achter waarmee ik iets wil uitbeelden. Daarna ga ik dingen uitproberen in zilver of soms eerst in koper. Ik ga experimenteren. Wat werkt wel, wat niet? Soms moet er even iets blijven rijpen tot het ontwerp naar wens is en verder kan worden uitgevoerd. Onderweg kom je soms (technische) obstakels tegen. Hoe valt een hanger of ketting bijvoorbeeld als hij af is? Blijft hij mooi om de hals? Kantelt hij niet? Irriteert hij nergens? Kwaliteit vind ik erg belangrijk. Ik kan soms uren aan iets bezig zijn, voordat ik er tevreden over ben. En daar moet je geduld voor hebben. Dat is ook niet erg, want die liefde en passie voor het vak, dat zie je terug in mijn sieraden. Dat maakt ze speciaal en bovenal uniek.

Sommige mensen denken dat ze na 1 cursus al edelsmid zijn. Ze staan er niet bij stil dat er veel meer bij komt kijken dan even snel een leuk sieraad maken. Dan komen ze met een plaatje van internet en zeggen: “Dit wil ik maken”. Er is natuurlijk niks mis mee om je te laten inspireren door verschillende afbeeldingen van sieraden die je aanspreken. Ik raad zelfs aan om een moodboard te maken, want zo ontdek je wat je mooi vind en wat jouw stijl is. Maar letterlijk iets namaken, zodat je het niet in de winkel hoeft te kopen vind ik echt een slechte motivatie om aan een cursus te beginnen. Ik verwacht van mijn cursisten wel dat ze eerst zelf verschillende ideeën uit proberen te werken. Dat ze gaan experimenteren en tecnieken uitproberen. Eerst desnoods knippen en plakken in papier, zodat ze het 3D voor zich kunnen zien. Aan de hand van wat schetsen of uitproberen in koper. Zo trigger je ten eerste je creativiteit en kom je altijd tot onverwachte ontwerpen. Dat geeft veel meer voldoening dan letterlijk namaken.

En het is zeker zo dat je in een cursus bij mij best snel tot een resultaat komt dat voldoening geeft. Het is immers hobby en dan snap ik dat je niet eerst 3 lessen plaatjes wilt zagen. Daarom begin ik wel altijd in koper om te leren zagen, maar dan wel meteen een armband en geen saaie plaatjes. Het principe is hetzelfde: alle basistechnieken onder de knie krijgen, zoals zagen vijlen en schuren. Alleen heb je dan ook meteen een sieraad gemaakt.

Maar heel soms zijn er ook mensen die deze eerste opdracht willen overslaan omdat ze koper niet mooi vinden en direct aan iets willen beginnen dat veel te hoog gegrepen is. Dat zeg ik dan ook en natuurlijk komen ze er achteraf achter dat ik gelijk had. Dat er heel veel meer bij komt kijken dan ze dachten. Dan denk ik: “Goed, dan heb je daar in elk geval iets van geleerd”. Dat is het mooie, dat mensen tijdens de cursus inzien wat dit ambacht echt inhoudt. Dat ze zeker in staat zijn om onder professionele begeleiding echt mooie dingen te maken. Want ik ben echt trost op wat mijn cursisten maken! Er zitten echt talenten tussen! (Je kunt werk van ze bekijken op mijn Facebook pagina). Ze leren dat je aandacht moet besteden aan de afwerking, omdat je een sieraad niet mooi gepolijst krijgt als het niet goed geschuurd is. Dat je secuur moet werken met solderen, omdat er anders delen verschroeid kunnen worden of uit elkaar kunnen vallen. Dat je zorg moet dragen voor gereedschap. Dat je soms iets helemaal overnieuw moet maken om het goed te doen. Dat is niet erg, dat hoort allemaal bij het leerproces. Het is ook niet zo dat ik de lat super hoog leg. Voor de meesten is het een hobby en niet met het doel om professioneel edelsmid te worden. Het belangrijkste vind ik dat mijn cursisten het ook super leuk vinden om te leren edelsmeden! Dat ze er plezier in hebben, maar dat ze het ook niet erg vinden als alles niet van de eerste keer perfect lukt. Rome is immers ook niet in een dag gebouwd. En juist doordat er wel eens iets ‘mislukt’, kun je achteraf tot verrassende resultaten komen die je vooraf niet bedacht had!

In de maand december is er werk van ze te zien tijdens een expositie in het Stadskantoor in Goes.

 

Denk je er ook over om een cursus edelsmeden te gaan volgen? Dan is deze cursus zeker iets voor jou als:

-je altijd al gefascineerd was door sieraden

-je altijd al aan het knutselen was, misschien maakte je vroeger sieraden van ander materiaal

-je creatief bent en het leuk vind nieuwe dingen te bedenken

-in oplossingen kunt denken

-je het ambacht echt wilt leren en bereidt bent fouten te maken en daar van te leren

-je het niet erg vindt eerst veel te experimenteren en te onderzoeken voor je echt iets gaat maken

-interesse hebt de technieken die bij het edelsmeden komen kijken

-nieuwsgierig bent

-je handig bent

-je veel geduld hebt en doorzettingsvermogen

-je het niet erg vind om vieze handen te krijgen

 

Wanneer is deze cursus niks voor jou?

-als je 2 linker handen hebt

-je niet creatief bent aangelegd.

-als je verwacht meteen een sieraad te kunnen namaken dat je ergens hebt gezien (om het niet te hoeven kopen)

-als je niet goed zelf oplossingen kunt bedenken

-als je geen geduld hebt

-als je niet bereidt bent om te oefenen en te leren van je fouten

-als je weinig tot geen ruimtelijk inzicht hebt

-als je de schoonheid van het ambacht niet kunt zien

Heb je deze blog gelezen en ben je nog niet afgehaakt? Wil je echt een keer ervaren hoe het is om te leren edelsmeden? Schrijf je dan nu alvast in voor de cursussen vanaf half januari! De cursussen vinden plaats op woensdagochtend van 9.00u-11.30u en dinsdag- en donderdagavond van 19.30u-22.00u. Alle nieuwe data vind je hier: http://juweelontwerpster.nl/cursus/nieuwe-data-cursussen-edelsmeden-in-2018-tot-aan-pasen/

Wil je in 1 dag een mooi sieraad maken èn een leuke dag met een groep vriendinnen, collega`s, familie? Dan is een workshop edelsmeden wèl iets voor jou! Een workshop kan doorgaan vanaf 4 personen en datum is is overleg. Schrijf je hier in voor een workshop!

Alle sieraden zijn uniek en door mij met de hand vervaardigd. Bestellingen worden speciaal voor u op maat gemaakt (tenzij anders vermeld). Sluiten