Geboortesteen van februari: amethist.

Amethist is een paarse variant van de kwarts. De naam komt uit het Oudgrieks: amethustos), wat een samentrekking van “a” (niet) en “methustos” (bedwelmd). Men geloofde namelijk dat tegen dat Amethist je zou beschermen tegen dronkenschap.

Amethist was reeds bekend bij de Egyptenaren, Etrusken en Romeinen. In het oude China werden uit amethist kleine gemmen gesneden. Dat waren halfedelstenen met een beeltenis of letter ingesneden. In de middeleeuwen werd amethist ook in Europa zeer gewaardeerd. Hij werd bisschopsteen genoemd, omdat het vroeger een geliefde edelsteen was voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders, en hij magische krachten zou bezitten. Het was het symbool van de verliefden. Of dat te maken heeft met Valentijn in februari? Wie weet. De steen zou ook beschermen tegen tovenarij en hekserij en verslavingen.
De violette kleur van amethist ontstaat door verontreinigingen, een kleine hoeveelheid metaalionen in het kristalrooster, zoals; ijzer (Fe3+) en titaan (Ti4+).Door branden bij een temperatuur tussen 470 en 750 graden ontstaan lichtgele, roodbruine, groene of kleurloze variëteiten.  Recentelijk wordt in Bolivia de zogenaamde ametrien gewonnen, een amethist-citrien, waarbij de violette en gele kleuren afwisselen, maar de overgang tussen de kleuren is scherp begrensd.

Amethist heeft hardheid 7.

panta Rhei ring met amethist Nicoline van Boven

Panta Rhei ring met amethist.

Gouden ring web amethist Nicoline van Boven

Web ring met amethist.