Sieraden met eigen kenmerkende stijl.

Als sieradenontwerpster ontwerp en maak ik wat er in me opkomt. Ik krijg ineens inspiratie en dan maak ik dat. Meestal zijn dat ook de beste ontwerpen. Degene waar ik te lang over nadenk, die belanden vaak in mijn ontwerp doosje, om er later nog eens uitgehaald te worden om er al dan niet iets mee te doen. Vaak het laatste.

Ik vind het daarom best lastig om mijn collectie onder woorden te brengen. Ik denk voornamelijk in beelden en niet zozeer in woorden. Ik werk altijd vanuit een bepaald gevoel wat ik wil weergeven. Probeer dat maar eens onder woorden te brengen.

Toen ik afgelopen jaar in november op de Sieraad Art Fair in Amsterdam stond, hoorde ik van een klant: “Jij doet altijd iets speciaals met de band van een ring”. Ik dacht ineens: “Tja, nu je het zegt, dat is eigenlijk wel waar.” Ik was er nooit zo ‘bewust’ mee bezig, maar ik heb bijna geen enkele rechte ring. Ik zal ook niet zomaar een gewone eenvoudige ring met een steen maken, die zijn er al zoveel. Ik vind het leuker en uitdagende om meer met de vorm van de ring zelf te doen. Een overkoepelend thema/ kenmerk in mijn collectie is dan ook oneindigheid of ritme. De meeste banden van ringen ontstaan door een een omwikkeling van het metaal rond de vinger, maar dan wel steeds op een andere manier. Of uit het herhalen van bepaalde vormen, waardoor een ritme ontstaat. Deze ritmes zie je ook in de natuur. Alles is opgebouwd uit kleine deeltjes, uit moleculen en atomen. Door steeds een andere opbouw ontstaan er ook steeds andere stoffen en vormen.

In mijn werk zijn een aantal ontwerpen op dezelfde manier ontstaan, maar door steeds anders te bewerken ontstaat steeds een ander thema. Zo zijn de roosjes en de butterfly collectie allebei ontstaan door een ingezaagde cirkel te buigen. Toch zijn het uiteindelijk 2 verschillende vormen. Ik vind het leuk om hier zo mee te spelen en te kijken wat er kan ontstaan. En zo zijn de ringen ‘Zee’, ‘Birth’ en ‘Mermaid’ alle drie ontstaan door het wikkelen van een zilverdraad. Ook werk ik in zilver, zoals je in papier of stof of wol zou werken. Vouwen, haken, knopen zijn technieken die ik in zilver onderzoek, totdat daar een draagbaar sieraad uit ontstaat. Dat het draagbaar is vind ik wel erg belangrijk namelijk. Door mijn werkwijze komt het ook wel voor dat het ene ontwerp strakker is dan het andere. Ik had daar altijd een beetje moeite mee, omdat ik dacht dat er geen eenheid in mijn werk zat. Voorheen stond er op mijn website dat ik ogenschijnlijk eenvoudige ontwerpen, zonder opsmuk maakte. Maar door meer stenen toe voegen, worden sommige ontwerpen zelfs meer barok. Langs de andere kant is het ook boeiend dat er steeds weer iets anders wil ontstaan met dezelfde techniek. Laat dat dan mijn kenmerkende stijl staan. Ik maak me er niet meer druk over. Zolang ik maak wat in me op komt  zonder er teveel over na te denken, en waar ik zelf het meeste plezier aan beleef, dan is het goed.

 

hanger butterfly rozenkwarts