Waarom ik juweelontwerpster werd.

In de laatste klas van de middelbare school werd me geadviseerd om naar Schoonhoven te gaan. Richting uurwerk maken, goudsmeden, werd me erbij verteld. Ik kan je zeggen dat me dat toen helemaal niet aansprak. Misschien kwam het door dat uurwerk maken, maar het leek mij veel te technisch. Nee, ik wilde van kleins af aan naar de kunstacademie! Heel lang wilde ik eigenlijk modeontwerpster worden. Uiteindelijk besloot ik om een middelbare kunstopleiding in Brugge, België te gaan volgen. De richting Kunst- en Cultuur bestond toen nog niet in Nederland namelijk. Het was een vrij brede opleiding waar je veel verschillende technieken leerde: tekenen, schilderen, beeldhouwen, textiele werkvormingen, enz.

Draagbare kunst.

Na deze opleiding wilde ik graag naar de kunstacademie in Antwerpen. Ik wist nog niet precies welke richting, maar wederom werd me geadviseerd iets in de richting juweelontwerp te gaan doen. Toen ik een keer naar een Open Dag van de kunstacademie ging, werd voor mij pas duidelijk dat dat de richting was die ik op wilde! Het mooiste vond ik om kunstwerkjes te maken, die op het lichaam gedragen worden. Sieraden heb je altijd bij je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een schilderij of beeldhouwwerk.

Sieraden voor elk bijzonder moment in iemands leven.

Bovendien worden sieraden vaak gekocht om een speciaal moment in iemands leven te memoriseren en ze worden overgeërfd van generatie op generatie, waardoor ze een veelal emotionele betekenis hebben. Zo maak ik regelmatig trouwsieraden, scheidingssieraden, herinneringssieraden of geboortesieraden in opdracht. Nog steeds vind ik dat het allermooiste van mijn werk. Zeker als ik later te horen krijg van de klant dat deze het sieraad nog steeds met heel veel plezier draagt. Natuurlijk worden sieraden ook gewoon gekocht omdat iemand ze mooi vind staan of zijn of haar karakter onderstreept. De wensen van klanten lopen zeer uiteen en ik probeer goed te luisteren wat ze in gedachten hebben, zodat ik hun wens kan omzetten naar een sieraad dat bij hen past. Als juweelontwerpster heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt, hoe mooi is dat?

Bekijk ook deze video over mijn werk.

 

Trouwringen in opdracht, 18 k witgoud met diamant, Nicoline van Boven
Gouden plumeria hanger in opdracht, Nicoline van Boven
Zee ring in opdracht, Nicoline van Boven