Wat als je inspiratie weg is?

“Waar haal je steeds de inspiratie vandaan voor al je sieraden?” Dat hoor ik mensen maar al te vaak zeggen. Nou, meestal heb ik daar geen moeite mee en komt die inspiratie vanzelf. Vooral door te doen, door dingen uit te proberen, door iets kleins dat me opvalt. Soms komt een idee ineens binnen en dan moet ik daar gelijk mee aan de slag! Als ik dan te lang wacht, dan is het soms weer weg, of vind ik het niet meer goed. Soms pak ik een oud idee later weer op, omdat ik ineens de inspiratie heb om ermee verder te gaan.

Maar er zijn natuurlijk ook van die dagen, dat je niet zo lekker in de flow zit en je niet zoveel gedaan krijgt als je zou willen. Sommige van mijn cursisten zullen dit overigens herkennen. Meestal is dat het geval, wanneer ik heel veel seriewerk moet doen voor bestellingen. Vroeger maakte ik me daar druk om. Dan dacht ik dat ik inspiratieloos was en dan was ik bang dat de inspiratie ook niet meer terug zou komen. Ik weet inmiddels dat inspiratie helemaal niet ‘op’ kan raken en dat het altijd weer terug komt. Nu laat ik dat gevoel er ook gewoon zijn en werk ik een paar dagen alleen aan de dingen die ik af moet hebben voor klanten. Het liefst ga ik dan heel veel wandelen, of lezen, muziek luisteren of sporten. Juist door helemaal met iets anders bezig te zijn en je hoofd leeg te maken, komen de ideeën eigenlijk weer vanzelf.

Soms is het ook goed om even stil te staan bij wat je nu eigenlijk echt wilt. Ineens besef je dan dat je sommige dingen eigenlijk anders wilt, of beter. Zo kwam ik erachter dat ik het allerliefste unieke exemplaren maak. Zodat ik minder seriewerk hoef te doen. Niet dat mijn collectie in een hele grote oplage gemaakt wordt, maar het is allemaal handwerk en ik doe alles zelf. Zo denk je bij de derde ring van een bepaalde serie al vaak: nu wil ik liever weer iets anders gaan maken. Natuurlijk blijft mijn huidige collectie bestaan, m.u.v. de sieraden die nu in sale staan en uitlopend zijn. Maar ik wil meer exclusievere ontwerpen gaan maken, in zilver en goud, met bijzondere stenen. Of maatwerk: een sieraad ontwerpen die helemaal perfect bij jou past en waar er maar één van wordt gemaakt. Want een sieraad geeft vaak een emotie of een idee weer en hoe mooi is het als een sieraad op jou lijf geschreven is?

Wil je iets unieks laten maken, dan kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen: info@nicolinevanboven.com