Filosofie

Als ontwerpster heb ik een eigen visie en vind ik bepaalde waarden heel belangrijk.  Ik zet ze hier voor je onder elkaar:

Authentiek en uniek:

Sieraden zijn niet zo vluchtig als bijvoorbeeld kleding en mode. Al jarenlang dragen mensen sieraden om uiteenlopende redenen. En hoewel een sieraad natuurlijk vaak ook een luxe product is, gaat het mij niet om de status die het iemand geeft. Zilver of goud, het maakt niet uit van welk materiaal iets is gemaakt. Aan sieraden zijn veel vaker allerlei emoties verbonden. Het is een verlengde van je persoonlijkheid. Je draagt een sieraad, omdat het van een dierbaar familielid is geweest, omdat je het hebt gekregen van je geliefde op jullie huwelijksverjaardag,  verjaardag of bij de geboorte van jullie kindje. Trouwringen draag je om jullie liefde voor elkaar te bezegelen. Om deze speciale momenten in een sieraad te vereeuwigen wil je liefst geen massa product. Ik vind het belangrijk om je met mijn sieraden echt iets persoonlijks te geven. Geen 13 in een dozijn ontwerpen, maar authentieke stukken met een verhaal erachter. Een uniek sieraad gaat echt bij je horen als je het elke dag draagt. Bedenk eens hoe kaal het voelt als je je favoriete sieraad per ongeluk op het nachtkastje hebt laten liggen. Of nog erger: dat je het verloren bent. Deze waarde van een sieraad is pas echt onbetaalbaar!

verlovingsring 14k goud roosjes met roze toermalijn

Schoonheid en draagbaar geluk

De natuur vormt een grote inspiratiebron. Ik neem deze natuurlijke vormen nooit letterlijk over, maar stileer ze tot de essentie. Schoonheid zien in kleine dingen. Met mijn ontwerpen wil ik die schoonheid delen. De verwondering die ik als kind al had over hoe alles in elkaar zit.  En nu nog: als ik in een buiten sportles in een plankpositie sta, dan kan ik me ineens verwonderen over een bijzondere vorm van een plantje in het gras. Zeker nu we daar in deze tijd zo ver van die natuur zijn afgeraakt en  misschien niet meer zo op letten hoeveel moois er om ons heen te zien is. Dit is wat ik met mijn sieraden aan je wil geven: verwondering, schoonheid en draagbaar geluk.

 

Duurzaamheid

Ik doe mijn best om zoveel mogelijk te werken met respect voor natuur en milieu. Ik zeg: ik doe mijn best, want er is altijd nog wel iets te verbeteren natuurlijk.  Zoals gezegd: geen massa productie. Alles wordt door mijzelf geproduceerd met de hand. Verder werk ik met de beste zetters en leveranciers, ook allemaal uit Nederland of België. Hierbij vind ik kwaliteit belangrijker dan prijs: het is o.a. namelijk belangrijk dat een edelsteen goed gezet is. Ook werk ik met zoveel mogelijk natuurlijke edelstenen en parels en conflictvrije diamanten volgens het Kimberley certificaat. Het goud en zilver waarmee de goudsmeden in Nederland werken bestaat al uit 99% gerecycleerd metaal. Ik was geregistreerd als Fairtrade goudsmid, helaas zijn ze hier mee gestopt.  Fairmined heb ik overwogen, maar helaas vanwege de kosten en administratie, en het weinige animo van klanten is dat voor mij momenteel niet rendabel. Hergebruik van oud goud of edelstenen van klanten zelf is ook mogelijk. Voor het versturen van pakketjes maak ik gebruik van gerecyclede verzenddozen en bubbelplastic wat ik anders zou weggooien. Bij de producten en zuren die ik in mijn atelier gebruik, probeer ik zo milieuvriendelijk mogelijke  middelen aan te schaffen.

Champagne & Stars Papillon oorbellen in 18 k goud met dendriet en zwarte diamant, Nicoline van Boven

Maatschappij en milieu

Omdat ik besef dat niet iedereen zich handgemaakte sieraden kan veroorloven en omdat ik effectief iets wil bijdragen aan de maatschappij met mijn sieraden, steun ik met mijn bedrijf (in de mate het financieel voor mij mogelijk is) een aantal organisaties waar ik oprecht achter sta. O.a. Eart Today, een mooi initiatief waar je stukjes natuur kunt beschermen door m2 meters aan te kopen. En de Voedselbank, omdat ik uit ervaring weet (van toen ik mijn bedrijf pas startte) wat het is om rond te komen van minder dan een minimumloon. Ik denk ook dat vanwege de Corona crisis meer mensen hier noodgedwongen moeten aankloppen.

 

Bezoek de online shop