“Maak je ook sieraden van oud goud?” Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. En de vraag die daarop volgt is dan: “En wat kost dat dan?”

Om op deze vraag te antwoorden: ik maak zeker sieraden van oud goud. Ik maak juist vaak sieraden in opdracht van oude sieraden die mensen nog hebben liggen. Het is vaak zo dat deze sieraden van emotionele waarde zijn, maar niet de smaak van de klant. Ze blijven dan vaak in een doosje zitten en dat is zonde! Terwijl een mooie eigenschap van goud juist is dat je het kunt hergebruiken. Dit kan door het goud volledig om te smelten en er iets nieuws van te maken, of juist door bestaande onderdelen van het sieraad te gebruiken in een nieuw ontwerp. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is waarom ik niet zomaar een pasklaar antwoord heb op de vraag wat zo iets kost. Om een prijsopgave te doen ga ik graag eerst met je in gesprek. We kijken dan eerst samen wat je wensen zijn en wat er mogelijk is. Meestal geef ik ook meerdere opties zodat je kunt kiezen wat het best bij jou en je budget past. Vind je het lastig om je voor te stellen wat het eindresultaat gaat zijn? Ik hou je tijdens het maakproces stap voor stap op de hoogte door middel van foto`s. Zo kun je bij elke stap zien hoe het wordt en zo nodig nog wijzigingen in het ontwerp laten aanbrengen. Ook laat ik het sieraad tussendoor nog minstens een keer passen, zodat het zeker goed is.

Verder hangt de prijs natuurlijk van heel veel factoren af. Wat voor soort ontwerp is het? Zit er veel of weinig soldeerwerk aan? Kom ik toe met het goed? Om dat te weten moet ik eerst het goud wegen en een berekening maken van wat ik nodig heb. Soms moet het goud meerdere keren gesmolten worden. Je kunt in een ontwerp namelijk verschillende dikte plaat of draad nodig hebben. Om toe te komen met het goud, kan het zijn dat ik de restjes die ergens zijn afgezaagd weer opnieuw tot een klompje moet gieten en walsen voor een ander onderdeel van het sieraad. Een technisch verhaal, maar er komt heel wat bij kijken. Ik heb hierover ook een filmpje opgenomen met wat uitleg hierover. Laat me onder dit artikel weten of je hier wat aan hebt.

Heb je verder vragen, of wil je graag een mooi sieraad laten maken? Bel of mail me dan: info@nicolinevanboven.com of 06-30475521