3 Generatie ringen uit oud goud van emotionele waarde gemaakt.

Wat te doen als je nog oud goud van emotionele waarde hebt liggen? Vaak blijft dat ergens goed verstopt in een doosje zitten en wordt zo bijna vergeten of niet naar omgekeken. De reden is omdat het sieraden zijn die je in deze hoedanigheid toch niet gaat dragen. Vaak dingen uit een erfenis en niet je smaak, of gewoon uit de tijd. Inleveren voor geld kan, maar dan is het goud ook echt weg uit de familie. Ook zonde misschien?

Mooier is het om er iets nieuws, meer draagbaar van te maken, zodat je een mooie draagbare herinnering hebt aan dierbaren. Zo hadden ook deze klanten nog oud goud liggen, en besloten daar 3 prachtige ringen van te maken voor 3 generaties: moeder, dochter, kleindochter, of zeg je: oma, moeder, dochter? Het ontwerp idee kwam van de klanten zelf! Ze hadden zelf een simpele schets gemaakt met een heel duidelijk symbolisch idee. Het moesten 3 ringen worden die de 3 generaties voorstelde, door middel van 3 bandjes van breed naar smal. De 3 bandjes moesten verbonden worden door een golvende draad, die mooi de stroom van het leven symboliseert! Een prachtige opdracht en ik laat je hieronder zien hoe we aan de slag gingen hiermee:

Ik heb de schets van de klant uitgewerkt en een foto van een proefje in zilver gemaakt, zodat ze beter voor zich konden zien hoe het er daadwerkelijk uit zou komen te zien.

ring uit oud goudring uit oud goud

Het goud wordt getest en gewogen zodat ik kan uitrekenen of het voldoende is voor de 3 ringen. De speld met de bol, daar had ik mijn twijfels over en na test bleek deze geen goud te zijn. Gelukkig had de klant nog wat kapotte gouden kettingen en oorbellen die omgesmolten mochten worden, dus we kwamen uiteindelijk goed uit.

Het goud wordt eerst goed schoongemaakt en metalen veertjes uit slotjes (die niet mee gesmolten mogen worden), worden zorgvuldig verwijderd.

oud goudringen uit oud goud

Daarna wordt het goud tot een staafje gesmolten.

Nu kunnen we nog steeds niet beginnen aan de ringen zelf. Daarvoor is eerst nog veel voorbereidend werk nodig: het goud moet eerst tot de juiste dikte worden gewalst. Om te voorkomen dat het scheurt, moet het regelmatig worden uitgegloeid, waardoor het goud weer zachter wordt. Daarna gaat het in een zuurbad om het schoon te maken en de oxidaties van de vlam eraf te halen.

Pas als de strip tot de juiste maat is gewalst, kan ik aan de ringen beginnen. Omdat er per ring 3 verschillende breedtes + ook nog een draad nodig zijn, moet ik het goud meerdere keren opnieuw smelten en walsen. En om precies toe te komen met het ingeleverde goud, is het een heel precies pas- en meetwerkje!

Het laatste restje wordt gesmolten en gewalst zoals hierboven. Hiervan wordt de draad voor de golfjes gemaakt. Na het walsen wordt er een ronde draad van getrokken d.m.v. een trekijzer. Dit is een metalen plaat met konische gaten erin, van groot naar klein. Er wordt een puntje aan de draad gevijld en er met een speciale tang doorheen getrokken. Steeds een gaatje kleiner. De draad rekt als het ware uit en wordt zo steeds langer en dunner. Tot de dikte die ik wil hebben voor de ringen.

Dan wordt de draad met een fijne punttang in golfjes gebogen en rond gezet. Op maat gezaagd en de uiteinden worden aan elkaar gezet.

Nu komt het allermoeilijkste: het vast solderen van alle onderdelen aan elkaar!! Zoals je ziet heeft de draad veel bochtjes en op al deze punten wordt de draad vastgezet. Dit zijn dus heel veel soldeerpunten, waarbij ik goed moet uitkijken dat de draad niet smelt!

Daarna worden de ringen nog mooi afgewerkt: gevijld, gescheurd en daarna gepolijst! En dit is het prachtige resultaat:

Heb je zelf ook nog oud goud liggen van emotionele waarde? Maak dan vrijblijvend een afspraak, zodat we samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je zelf een idee, of heb je iets in mijn collectie gezien wat er van het goud gemaakt kan worden? Heb je nog niet echt een idee, dan kunnen we tijdens het gesprek kijken wat je wensen zijn en welke stijl je mooi vind. Aan de hand daarvan kan ik suggesties doen of voorbeelden laten zien van wat mogelijk is.

Kijk ook eens op de pagina: sieraden in opdracht, of lees een van mijn andere blogs voor meer inspiratie!