Doe jij waar je verliefd op bent?

Deze zin klinkt misschien een beetje krom, maar ik vond dit sterker klinken dan: “Doe jij wat je het allerleukst vindt?” of “Gun jij jezelf het allerbeste, mooiste, leukste?” Dit wordt mijn meest persoonlijk blog ooit!! En hoewel ik het ook best eng vind om te delen,  hoop ik vooral dat ik mensen met mijn verhaal kan inspireren om hun hart te volgen en zichzelf het allerbeste te gunnen.

Ik kom soms klanten tegen waarvan ik merk dat ze heel erg verliefd zijn op een sieraad, maar toch twijfelen ze of ze het zullen kopen. Ze vinden het boven hun budget, of ze wachten wel tot ze een keer jarig zijn of er een speciale gelegenheid voor hebben. Of ze kopen zomaar geen sieraad voor zichzelf, dat hoor ik ook vaak. Maar wat de eigenlijke reden is, is dat ze het zichzelf niet gunnen om zichzelf iets moois cadeau te doen. We leven in een calvinistisch landje en het is ‘not done’ om ‘zomaar’ luxe dingen voor onszelf te kopen, of daar überhaupt geld aan uit te geven. Sommige mensen vinden zichzelf het niet waard.

Pas op, zo was ik ooit ook. Het is zeker niet zo dat mijn sieraden ‘te duur’ zijn, integendeel. Lange tijd durfde ik nooit een goede prijs te vragen voor mijn werk. Ik vond het mezelf niet waard of ik gunde mezelf niet om gewoon mijn uren te rekenen. Als men vroeg wat het zou gaan kosten, dan noemde ik een veel te lage prijs, omdat ik bang was dat mensen het te duur vonden. Of een prijs waarvan ik dacht dat mensen het verwachten. Achteraf bleek altijd dat er veel meer tijd en materiaal in zat, dan de prijs die ik had genoemd, en dan durfde ik die niet te veranderen.

Maar wat is duur? Mijn sieraden zijn uniek, ze zijn met veel liefde met de hand gemaakt en niet heel goedkoop in een fabriek of in China of Indonesië of waar dan ook. Ik bedenk, maak en ontwerp alles zelf. Ik kan precies zien wat bij iemand past en het juiste advies geven. Ik kan iets helemaal naar jouw wens maken. Dat is mega veel waard! Mijn sieraden laten je bijzonder voelen, laten je aan iets of iemand herinneren, laten liefde zien in geval van verlovings- en trouwringen, verbinden mensen met elkaar of bieden zelfs troost in sommige gevallen. Deze waarde is niet eens in geld uit te drukken! De klanten die niet twijfelen en gewoon een mooi sieraad voor zichzelf bestellen, of laten maken, zijn daar ook echt super blij mee!!

Lees mijn recensies er maar op na in mijn webshop of op mijn facebook pagina. En ik ben dan weer blij dat ik al die mensen blij kan maken, want daar doe ik het voor! Dat is zo waardevol! Gelukkig leer ik van mijn fouten en ik weet steeds beter van te voren hoeveel uren ik ergens aan bezig ben en noem nooit meer ‘zomaar’ een veel te lage prijs. Sterker nog: ik denk erover om de prijzen van enkele sieraden (met name de roosjes collectie) te gaan verhogen. Ik weet nog niet precies wanneer, waarschijnlijk voor het einde van dit jaar, of begin volgend jaar.

Het is trouwens niet zo dat ik zelf heel veel dingen koop. Ik koop alleen wat ik echt heel leuk vind. Als ik ergens verliefd op ben, en ik heb daar op dat moment geen geld voor, dan spaar ik er net zolang voor tot ik het wel kan kopen. Ik gun mezelf namelijk wel alleen het beste. Ik DOE ook alleen wat ik leuk vind! Dat heb ik altijd wel gedaan namelijk. Niet alleen met sieraden maken overigens. Op mijn 38ste besloot ik bijvoorbeeld om moderne dans te gaan volgen, omdat ik dat als kind graag wilde. Ik dacht niet: “Ik ben te oud”. Natuurlijk weet ik dat ik daar nooit meer super goed in word, maar ik vind het gewoon leuk! Zo ook met mijn sieraden. Ik sluit geen compromissen.

En ik zou tegen zoveel mensen willen zeggen om hetzelfde te doen! Hoe vaak ik niet hoor van mensen: “Ik had ook zo graag edelsmid (of iets ander creatiefs) willen worden, maar ja, daar ben ik nu te oud voor en ik kan niet zomaar mijn baan opzeggen, bla, bla,..Of mensen die eigenlijk heel graag cursus willen volgen, maar ze denken dat ze het niet kunnen of niet creatief genoeg zijn, of geen tijd of geld hebben. Maar dan denk ik, als je echt iets wilt, GA er dan gewoon voor! Het is een cliché, maar mensen hebben op hun sterfbed alleen spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben.

En ik hoor je denken: jij hebt makkelijk praten, ik kan niet zomaar wat anders gaan doen, want er moet nu eenmaal geld op de plank komen.

Nou, ik zal je zeggen dat het zeker niet altijd makkelijk was om te blijven doen wat ik het liefste doe. Toen ik en mijn toenmalige partner 9 jaar geleden uit elkaar gingen, deed ik dit nog maar halftijds. Mijn dochter was nog klein en ik had besloten dat ik de eerste jaren niet voltijds wilde werken. Ik verdiende toen nog maar iets van €300 per maand!!! Ik had in de bijstand kunnen gaan, ik had in een of ander callcenter kunnen gaan werken om geld op de plank te krijgen. Het was echt niet makkelijk om te kiezen voor mijn passie. Dus nee, ik heb geen makkelijk praten. Niks gaat vanzelf. En ja, ik had het geluk dat ik de eerste 4 jaar een Wikk uitkering kreeg, daar was ik echt heel dankbaar voor. Dat was ook absoluut geen vetpot, maar dat vond ik niet erg. Ik zeg dit trouwens echt niet om zielig te doen, integendeel, want daar gaat het niet over. Ik vond dat namelijk geen enkel probleem, zolang ik maar kon blijven doen wat ik leuk vond!!

En ik ben zo blij dat ik inmiddels een mooi bedrijf heb weten op te bouwen! Dat heb ik er allemaal voor over gehad.Ik heb klanten door heel Nederland en zelfs België! De mensen die bij mij cursus volgen, zijn inmiddels ook verslaafd aan edelsmeden. Ik zie ze groeien en hun werk verbeteren. Sommige zeggen: “Was ik er maar eerder aan begonnen”. Er zijn zelf cursisten die hun werk verkopen en daar weer geld mee verdienen om te investeren in materiaal of een volgende cursus. Zo kan het natuurlijk ook. Als je echt iets wilt, dan zoek je een oplossing. Sommigen exposeren zelf en anderen vinden het alleen maar leuk om om sieraden voor familie en vrienden te maken. Een cursist maakt elk jaar haar eigen verjaardagscadeau in de cursus, want haar man is niet zo attent. Of ze dagen zichzelf uit om steeds een nieuwe techniek uit te proberen. Het is een compliment om te horen dat ze het jammer vinden dat er in de vakantie geen cursussen zijn.

Denk je: “Ik had dat ook eigenlijk altijd al willen doen”, twijfel dan niet en geef je op voor een cursus edelsmeden. Ik heb de cursussen bewust kort gehouden (5 lessen), omdat je daarna altijd nog kunt beslissen of het echt iets voor je is en er mee door wilt gaan. Blijkt het toch niet jouw hobby te zijn, dan houd je er in ieder geval een paar mooie sieraden en een nieuwe ervaring aan over. Het is zelfs mogelijk om een enkele losse les te nemen (indien er plaats is). En natuurlijk leer je dingen door gewoon te doen. We beginnen bij de basis en stap voor stap, ieder in zijn eigen tempo. Je kunt ook besluiten eerst een workshop te volgen. Dat is ook heel leuk om iemand cadeau te doen en dat kan vanaf 4 personen. Ben je met minder, dan zoek ik daar zelf nog mensen bij.

Als dit is wat je leuk lijkt en wat je graag eens wilt proberen, dan hoop je binnenkort te ontmoeten in mijn atelier!