In den beginne, mijn eerste kennismaking met 3D print

Ik had het nog nooit gedaan, iets laten 3D printen. Ik maak doorgaan alles met de hand, maar soms moet je tot een bepaalde oplossing komen, die met de hand nagenoeg onmogelijk is. Of gewoonweg teveel werk, zodat de prijs niet meer realistisch wordt.

Eind januari kreeg ik een bericht van Inge van denThillart van “Atelier de goede moet”. Ze was bezig met een project voor een tentoonstelling en ze had daarvoor een idee voor een ring met tekst, die ze door mij wilde laten uitwerken. Ze kwam van Dreumel uit Gelderland naar mijn atelier in Kapelle, Zeeland om de mogelijkheden te bespreken.

Inge van den Thillart is beeldend kunstenaar, graficus en handboekbinder. Ze werkt graag zowel met beeld als tekst. Voor deze opdracht wilde ze graag de volgende tekst verwerkt in een ring: “indenbeginne”. Inge: Deze ring is onderdeel van een serie kunstwerken die ik de afgelopen jaren over dit onderwerp maakte. Voor mij is ‘indenbeginne’ een plek die staat voor de gedachte van duurzaamheid. Dat einde en begin onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het copyright op het gedachtegoed achter deze ring en op het werk daarover heb ik vastgelegd. Het was te bijzonder om dat niet te doen. Als je indenbeginne achter elkaar schrijft, of, zoals bij deze ring door laat lopen, kun je het ook lezen als begin n einde n begin n einde.

Ze wilde graag de ring gaan verkopen en verschillende versies laten realiseren. Om de ring meermaals te kunnen produceren, was het dus geen optie om ze allemaal met de hand te gaan maken. Het zou een heel werk zijn om alle letters mooi strak te krijgen. Op zich gaat dat wel als het één uniek stuk is, maar als je er meerdere nodig hebt is dit te tijdrovend. Ook het eerste model met de hand maken en daar een mal van laten om te gieten was geen optie. Dan zou het een probleem zijn om ze in verschillende maten te maken, omdat de letters dan niet overal op de zelfde afstand staan als er een stuk tussenuit moet. De beste oplossing leek ons dus 3D print. Deze ringen zijn te verschalen naar de juiste maat. Daarna worden ze in was geprint en vervolgens gegoten in goud (of zilver). Ik heb dit laten doen bij Dutch Innovation Group.  Voor de verschillende versies werd gekozen voor een kunststofring in verschillende kleuren, een zilveren ring met witte of met zwarte achtergrond en een zilveren ring met 2 gouden N-en. De ring is overigens ook in goud te bestellen (prijs op aanvraag). Wat zou dit prachtig zijn als trouwring, vind je niet?

Als je denkt dat er bij 3D print geen handwerk meer komt kijken heb je het mis. Het lijkt zo perfect geprint te kunnen worden,  wat op zich ook zo is. Helaas ontstaan er bij het gieten nog wel eens foutjes: putjes die ontstaan door luchtbelletjes in het zilver, een giethuid of gietnaden die moeten worden afgewerkt. Ook heb je met gieten te maken met krimp. Zo bleken de maten iets te klein en de bleken de gouden N-en nog niet goed te passen, terwijl ze op de 3D tekening wel precies pas zijn gemaakt. Gelukkig heb ik alles goed kunnen krijgen, maar dat kostte toch nog enige moeite. Maar het eindresultaat mag er wel zijn vind ik!

Je kunt de ringen bestellen bij Inge via deze link: http://www.ingevandenthillart.nl/aanbiedingen/indebanvandering/ Ze heeft zelfs een lanceringsaanbieding t/m 11 juni 2017! Ik ben benieuwd wat jullie van de ringen vinden!

!Indenbeginne