Soms komen er klanten met oud goud waar ze iets nieuws van willen laten maken. De oude sieraden worden dan meestal omgesmolten en daaruit maak ik weer een nieuw sieraad. Sommigen denken onterecht dat als ze zelf het goud aanleveren, ze goedkoper uit zijn.

“Je hoeft het toch enkel maar in een vormpje te gieten en klaar?”

Natuurlijk scheelt het in materiaalkosten, dat wel. Maar dat even in een vormpje gieten is allerminst waar. Er komt nog heel wat arbeid bij kijken. Zo was er in een van mijn cursussen een cursist die graag zelf, van haar oude goud, nieuwe sieraden wilde maken. Hartstikke leuk! Dan heb je het en zelf gemaakt, en het materiaal heeft ook nog eens een emotionele waarde. Maar zij dacht ook dat je het meteen even in het juiste formaat plaatje kon gieten voor de hanger die ze wilde maken. Ze was verbaasd dat er nog zoveel bij komt kijken. Om te beginnen moest ze het goud schoonmaken en alle stenen eruit halen. Dat was een hele klus, de stenen zaten namelijk nogal vast in de ring die ze wilde omsmelten. Uiteindelijk heeft ze zich goed kwaad gemaakt op de ring, tot ze alle stenen eruit had weten te krijgen. Als je er slotjes bij hebt zitten, moet je eerst het metalen veertje eruit peuteren. Je kunt dit namelijk niet mee smelten met je goud.

Daarna  hebben we het goud gegoten tot een plaatje in een ijzeren gietmal. Dit is dan echter nog veel te dik om te gebruiken, zodat het eerst dunner gewalst moest worden, tot de juiste afmeting. Een karweitje waar je toch ook even mee bezig bent. Het is dan ook een kwestie van goed passen en meten, want als je niet oplet wals je te ver en wordt je plaatje te dun. Als je daarmee klaar bent, kun je het plaatje pas uitzagen in de vorm die je wilt. In sommige gevallen heb je plaat en draad nodig. Je moet het dan in 2 delen gieten en walsen.

20140213_094845_resized                   IMG_1285

Daarna komt er uiteraard nog het nodige buig- soldeer-, vijl- en schuurwerk. Misschien moeten er ook nog stenen in worden gezet. En als laatste wordt het sieraad nog gepolijst (of mat gemaakt, of een andere afwerking). Soms kun je wel een mal maken, bijvoorbeeld in Delftse aarde, maar daarvoor moet je dus eerst een model hebben. Bovendien moet die mal heel precies gemaakt worden, anders heb je kans dat je gietstuk er niet mooi uit komt te zien, of niet goed doorloopt. En bij deze techniek, moet je achteraf ook nog heel veel afwerken.

In dit fotofilmpje kun  je stap voor stap zien hoe een zilveren ring gemaakt wordt!

En de resultaten van die cursist, die zijn binnenkort te bewonderen op mijn facebook pagina.