Over Nicoline

Nicoline van Boven portret atelier
porttret Nicoline van Boven zwart wit

Nicoline van Boven

Juweelontwerpster

 

“Sieraden vertellen een verhaal. Dat verhaal begint bij mij als ontwerpster. De drager vertelt het verhaal verder. Dit kan een verhaal zijn over persoonlijkheid, over herinneringen of emoties.”

 

Mijn verhaal:

Van jongs af aan ben ik creatief bezig met tekenen, boetseren en naaien van eigen ideeën. Op de middelbare school kreeg ik dan ook het advies om naar de vakschool voor goudsmeden in Schoonhoven te gaan. Ik kon me daar toen geen voorstelling bij maken en wilde het liefst naar de kunstacademie. Op de middelbare opleiding voor beeldende kunst in Brugge begon ik sieraden voor mezelf te ontwerpen: ringen van ijzerdraad, van oude sieraden maakte ik nieuwe. Aan het einde van deze opleiding kreeg ik wederom het advies iets met sieraden te doen en na een bezoek aan de open dag van de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen was ik er uiteindelijk van overtuigd: juweelontwerpster zou ik worden! Het leek mij schitterend om kunst te maken die bovendien draagbaar zou zijn.

Na mijn afstuderen in 1998 heb ik een tijd in het sieraden atelier van Nico Taeymans in Antwerpen gewerkt en mezelf alle aspecten van het edelsmeden daadwerkelijk eigen gemaakt. In 2003 verhuisde ik naar Kapelle -Zeeland- en besloot voor mezelf te beginnen. In mijn atelier aan huis werk ik vanaf die tijd met veel liefde aan mijn eigen collectie sieraden.

Deze sieraden zijn te koop in mijn webshop en in diverse galeries. Tot 2015 heb ik lessen edelsmeden gegeven aan de Kunsteducatie Walcheren. Sinds ik in 2012 mijn atelier aanzienlijk heb uitgebouwd gaf daar workshops en cursussen. Sinds de Corona periode in maart 2020 heb ik besloten te stoppen met de cursussen en workshops en me volledig te gaan richten op mijn eigen collectie en opdrachten. Sieraden ontwerpen en maken is echt mijn passie. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit iets anders zou doen. Het mooiste en meest waardevolle aan mijn vak vind ik de verhalen van klanten en de emoties die aan de sieraden gekoppeld worden. Mijn collectie is inmiddels geëvalueerd van voornamelijk zilveren sieraden in vaste collectie naar meer unieke sieraden van 18 karaat goud en/ of zilver gecombineerd met edelstenen. Wil je een uniek sieraad door mij laten ontwerpen, of een sieraad uit de collectie komen passen? Je kunt mijn atelier bezoeken op afspraak.