Nicoline van Boven, juweelontwerpster viert haar 20 jarig jubileum!

In 2023 bestaat mijn bedrijf precies 20 jaar! Ik weet nog goed dat ik me in 2003 inschreef ik bij de KVK. Wat vliegt de tijd en wat is er inmiddels veel veranderd!
Ik begon in een atelier boven een juwelier, waar ik destijds hun reparaties deed. Zo kon ik daarnaast mijn eigen collectie opzetten. Daar heb ik ongeveer 1 tot 2 jaar gewerkt, ik weet het niet exact meer.

 

Van fietsenschuur tot goudsmidatelier.

Al snel besloot ik vanuit huis te werken. Dat was voor mij veel handiger met een dochter van net een paar jaar oud. Zo kon ik haar zelf tussendoor naar school brengen. In mijn fietsenschuur van amper 2 x 3 meter maakte ik mijn atelier. Daar paste precies 2 werkbanken en later een vitrine in. Klanten ontving ik destijds eerst in mijn woonkamer. Het voelde niet heel erg professioneel, terwijl mijn website er voor die tijd best gelikt uit zag. Ik ben klein begonnen en heb van daaruit alles opgebouwd met weinig middelen. Als ik nu terug kijk ben ik best trots op wat ik heb bereikt en hoe ik gegroeid ben!

 

Exposities en galeries.

Ook ging ik op zoek naar verkooppunten en deed mee aan exposities. Ik verkocht mijn werk succesvol in meerdere galeries. Het waren fijne samenwerkingen. Ging ik op pad om een galerie te bezoeken met mijn juwelen, dan maakte ik er een leuk dagje van. Of soms een weekendje weg. De meeste galeries waar mijn ontwerpen verkocht werden bestaan inmiddels niet meer. Toen tijdens Corona de overige verkooppunten waar mijn werk lag dicht moesten, ben ik hier volledig mee gestopt. Ook omdat het meeste in consignatie lag, wat betekende dat ik een grote voorraad vooraf moest  maken en ik pas achteraf uitbetaald kreeg als zij iets verkochten. Op zich is dit altijd goed geweest voor mijn naamsbekendheid, maar ik wilde op een gegeven moment af van het seriewerk. Want om makkelijk veel stuks te kunnen maken voor alle verkooppunten, liet ik bepaalde sieraden en onderdelen gieten.

Ook ging ik van voornamelijk zilveren collecties over naar goud, en van series naar unieke stukken, omdat ik mijn ontwerpen wilde upgraden zodat ik meer kwaliteit kan bieden met mooiere materialen. Een dierbaar sieraad moet lang meegaan vind ik.
 
 
 
Opening van het nieuwe atelier.
 
In 2012 heb ik mijn atelier verbouwd naar een grotere ruimte waarbij cursussen en workshops edelsmeden kon geven. Toentertijd was daar veel vraag naar en ik vond het heel erg leuk om mijn kennis te delen met enthousiaste mensen. Ik gaf al een aantal jaren les aan de Kunsteducatie in Middelburg, maar vanwege de grote vraag (ook naar eenmalige workshops) besloot ik dit ook thuis te gaan doen. Na vele jaren met plezier les te hebben gegeven, ben ik daar in de Corona tijd ook mee gestopt. Ik merkte dat ik het steeds minder leuk begon te vinden en eigenlijk te weinig tijd had voor mijn eigen ontwerpen.
 
 
 
Eigen collectie en maatwerk.
 
Ik vond het tijd om me volledig op mijn collecties te richten, en op maatwerk, zoals gepersonaliseerde trouwringen en herinneringssieraden. Dat is immers wat ik het liefste doe: mensen blij maken met mijn ontwerpen! Dat was waarvoor ik was afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ik wilde “draagbare kunstwerken” maken. Die drive en passie heb ik  nog steeds en ik volg daarbij steeds mijn hart. Sinds vorig jaar ben ik achter de schermen ook bezig met een nieuwe collectie. Ik voelde een verlangen om weer meer te experimenteren, zonder mezelf te beperken. Het doel is om hiermee een opvallende en onderscheidende collectie neer te zetten om vrouwen aan hun eigen verlangens en talenten en kracht te laten herinneren. Voor nu zit dit nog in de ontwerpfase. Daarnaast blijft mijn huidige zeer draagbare juwelencollectie in mijn unieke stijl bestaan. Deze is te koop via mijn webshop en in mijn atelier. Om tijd voor je te maken werk ik uitsluitend op afspraak. Deze is gemakkelijk in te plannen via het afsprakenformulier op de contactpagina.
 
 
Jubileumacties.
 
Ik ga dit jaar natuurlijk leuke acties houden om mijn 20 jarig jubileum te vieren. Dit zal voornamelijk elke 20ste van de maand gedeeld worden via Instagram en Facebook. Wil je hiervan automatisch op de hoogte worden gehouden? Schrijf je hieronder dan in voor mijn nieuwsbrief!
Leuk als je me blijft volgen!
 
 
Liefs Nicoline