Deze gastblog is geschreven door Marjolein van der Weide van SaZjewelry (Sieraden aan zee) over haar ervaring met de eerste les edelsmeden die ze bij mij volgde in november 2014. Marjolein maakt prachtige handgemaakte sieraden met een grote liefde voor schelpen en edelstenen. Ook werkt ze met materialen zoals designer metaal, echt zilver en glaskralen. Haar sieraden zijn te koop via haar eigen webshop: http://www.sazjewelry.nl

Het leuke is dat ik vaker aanmeldingen voor de cursus krijg van mensen die al langer bezig zijn met sieraden maken van kralen en andere materialen dan goud en zilver. Ze willen zich dan graag ook de verschillende technieken van het edelsmeden eigen maken. Zo ook Marjolein. Omdat ze een liefhebber is van schelpen, besloot ze de nautilus schelp uit het logo van SaZjewelry in haar eerste opdracht te verwerken. Hieronder lees je hoe ze dat heeft gedaan:

Het resultaat van mijn eerste cursusdag edelsmeden

Inmiddels ben ik alweer bijna 10 jaar bezig met het maken van mijn sieraden. Op mijn wensenlijstje stond al heel lang het volgen van een opleiding tot edelsmid maar aangezien dit een opleiding is van gemiddeld 2 jaar is dat lastig in te passen in mijn drukke schema.

Totdat ik kort geleden de mogelijkheid tot een verkorte cursus (5 weken) bij juweelontwerpster Nicoline van Boven voorbij zag komen om kennis te maken met de basistechnieken. Ik twijfelde geen moment en schreef mij in!

Made with Repix (http://repix.it)

Vandaag was de eerste lesdag. Ik stapte binnen in een prachtig atelier met 5 werktafels om aan te beginnen. De eerste opdracht bestond uit het maken van een koperen armband.

Maar eerst nadenken over wat ik precies wilde maken……dat was niet zo lastig…..ik wilde iets met de zee, met schelpen. Ik koos voor de schelp uit het logo van SaZjewelry, de nautilus, dat vond ik wel toepasselijk.

Logo-visitekaartje

 

De volgende stap was het maken van een schets welke als patroon kon dienen voor het uitzagen van de schelp.

Made with Repix (http://repix.it)

De basisplaat koper moest nog wel eerst op maat gezaagd worden voor mijn pols.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, het eerste stukje ging kaarsrecht maar daarna al snel schuin en mijn figuurzaagje brak gelijk al af doordat ik er te hard op drukte. Na stevig vijlen viel dit gelukkig niet echt meer op.

Ik kon verder met de volgende stap. Het leek mij wel leuk eerst een patroon op de armband aan te brengen. Ik zocht een mooi stuk kant uit welke ik met een wals in de armband heb gedrukt (voordat de armband door de wals is gegaan heb ik de koperen plaat nog opgewarmd met de brander en weer afgekoeld in water zodat het koper zacht genoeg was om te walsen).

Daarna bracht ik mijn getekende patroon aan op de armband en begon ik met uitzagen van de nautilus……ooooooh waar was ik aan begonnen, al die bochtjes hoe moest ik dat strak uitzagen? Maar de kracht zat hem in het geduld en gelukkig werd dat na een uurtje zagen beloond.

Made with Repix (http://repix.it)

Nu moest de armband nog in de vorm van mijn pols gemaakt worden. Eerst het koper weer met de brander opwarmen en afkoelen met water, daarna in de vorm van mijn pols slaan op het aambeeld. Wauw, het eerste resultaat vond ik al heel erg mooi!

Made with Repix (http://repix.it)

Met een bolpons klopte ik de nautilus mooi in vorm zodat het meer een 3D effect zou geven. Het koper had natuurlijk nog een nabewerking nodig dus ging eerst in een zuurbadje.

De ochtend vloog om en het was alweer tijd om naar huis te gaan. Als huiswerkopdracht kreeg ik om de armband af te werken met koperpoets en te polijsten.

Wat een eer van mijn werk heeft die laatste stap gegeven. Ik ben best trots op het eindresultaat.

Made with Repix (http://repix.it)Made with Repix (http://repix.it)

Volgende week is het maken van een zilveren ring de opdracht. Ik heb er nu al zin in.

xxx

Handtekening-Marjolein

Met dank aan; Juweelontwerpster Nicoline van Boven.