Geboortesteen van januari: granaat

De naam “granaat” is afkomstig van het Latijnse woord granatus, en refereert aan malum garanatum (granaatappel) een plant met rode zaden die lijken op veel gevonden granaatkristallen. De naam kan ook van het middeleeuwse Engelse woord “gernet”, (garnet) komen, wat donkerrood betekent. De steen zou energie moed, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen geven en maakt creatief.

Kleur

Granaten zijn in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, en de naam suggereert, niet altijd rood, maar kunnen paars, rood, oranje, geel, groen, bruin, zwart of kleurloos zijn. In 1998 werd in Bekily, Madagaskar, voor het eerst een blauw-roze granaat gevonden. Deze variant geldt als zeer zeldzaam.
Granaat heeft hardheid 6,5 – 7,5

Zeeuwse gitten

In traditionele Zeeuwse sieraden worden granaat snoeren overigens vaak onterecht verward met gitten. Echte gitten zijn zwart van kleur. Als het granaat is dan zijn de snoeren diep donkerrood. Heb je nog oude sieraden liggen met granaat, maar vind je ze oubollig en draag je ze niet? Ik kan het goud en de edelstenen ook voor je verwerken tot een nieuw sieraad. Zoal deze trouwring in opdracht gemaakt van oude trouwringen van de ouders van mijn klant en oude ring met granaten van haar schoonmoeder. Zo komen persoonlijke verhalen samen in een sieraad dat bij jou past.

Geboortesteen van januari, oude ring met granaten.Granaat geboortesteen van januari, trouwring in opdracht

Of deze oude armband met granaatsnoer en ouderwets zilveren sluiting was niet de smaak van mijn klant. Samen hebben we besproken een strak en modern kapitel sluiting aan de armband toe te voegen en gouden tussenschakels. Zo is de armband veel meer van nu.

Geboortesteen van januari, oude armband met granaten. Granaat geboortesteen van januari, armband in opdracht

Sieraden met granaat uit de collectie of op maat gemaakt

Bovenstaande Bouquet ring uit mijn collectie bevat granaat (en amethist en toermalijn). Een mooi warm kleurenpalet. Deze ring is uniek en heeft maat 18,5. Natuurlijk is het ook mogelijk om een sieraad uit de collectie in opdracht te laten maken met deze edelsteen. In oud goud (zoals het voorbeeld hierboven), maar ook in nieuw goud. Ik ga dan voor je op zoek naar de juiste edelsteen.

Onderstaande sieraden uit mijn collectie zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een sieraad met geboortesteen:

 

Roosjes hanger zilver 3 roosjes met citrien aan ankercollier, Nicoline van Boven, juweelontwerpsterRoosjesring strak in 18k goud met roze spinel en diamant, Nicoline van Boven juweelontwerpsterHanger Orchidee in materiaal en edelstenen naar keuze (in opdracht)Midsummer Night`s Dream ring in 18 k goud met roze toermalijn en champagne diamant, Nicoline van Boven