Ik heb onderstaand gastblog mogen schrijven voor deze website van Anne-Lies Smal. Zij is kleurcoach met een missie: In 2020 kent heel Nederland de taal van kleur! Daar kom ik mijn bed voor uit. www.bloei.biz

De kleur van edelstenen.

Toen ik lang geleden een open dag bezocht van de kunstacademie in Antwerpen wist ik meteen: ik wilde juweelontwerpen gaan doen. Een sieraad is de kunstvorm die je dag en nacht bij je kan dragen. Sieraden zijn voor mij draagbare herinneringen en verbindingen tussen mensen. Ze worden vaak doorgegeven van generatie op generatie en laten veel over de persoonlijkheid van de drager zien. De sieraden die ik maak zijn uniek en persoonlijk. Met edelstenen kun je die persoonlijkheid nog meer benadrukken.

Edelstenen geven kleur aan sieraden en daarmee ook aan de drager. Maar wat geeft de edelstenen hun prachtige kleuren? Deze ontstaan door onder meer door insluitsels. Insluitsels zijn gasvormige, vloeibare of vaste stoffen die tijdens de groei van het mineraal worden ingesloten. Ook de aanwezigheid van metalen (chroom, ijzer, koper, kobalt, mangaan, nikkel en titaan) en de manier waarop ze het licht absorberen zorgt voor kleur.
Kunstlicht geeft dan weer een andere tint dan daglicht. Ook de afstand die het licht af moet leggen is van belang. Lichte edelstenen worden dikker geslepen dan donkere om de kleur zo goed mogelijk te laten uitkomen. Zo zorgt de aanwezigheid van ijzer in amethist voor de mooie paarse kleur en titanium voor het roze van rozenkwarts.

panta Rhei ring met amethist Nicoline van Boven

Panta Rhei ring met amethist

Er zijn edelstenen die verschillende kleurschakeringen hebben naar gelang de kijkrichting. Dit heet pleochroïsme. Edelstenen die twee kleuren of tinten vertonen, noemt men dichroïsme, andere die er drie vertonen zijn trichroïsch.
De edelstenen in sieraden zijn uiteraard niet zo modegevoelig als kleding. Een mooi juweel gaat dan ook veel langer mee en wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Welke steen men dan kiest is heel persoonlijk. Welke kleur spreekt iemand het meeste aan of past het best bij zijn of haar persoonlijkheid? Sommige mensen beweren dat edelstenen een helende werking hebben. Zo zou de keuze van de edelsteen volgens hen moeten aansluiten bij wensen of klachten van de drager. Persoonlijk geloof ik daar niet in. Wat natuurlijk wel zo is, is dat kleuren gevoelens oproepen en daardoor een invloed hebben op je gemoedstoestand. Zo wordt blauw eerder gelinkt aan kalme gevoelens en wordt je vrolijk van geel.

Panta Rhei ring unicum zilver

Ik hou zelf het meest van heldere kleuren. Mijn favoriete edelsteen is toermalijn. Deze is in veel verschillende kleuren te vinden, variërend van groen, blauw tot alle tinten roze. Sommige toermalijnen zijn bicolour, dan zitten er meerdere kleuren in dezelfde edelsteen. Dat maakt ze steeds uniek en bijzonder!  Labradoriet, mits deze niet teveel bruintinten bevat, vind ik ook heel mooi. Deze veranderd iedere keer van kleur, naarmate welk licht erop schijnt, van blauw naar groentinten. Hetzelfde met opaal.

Bekijk deze en meer unieke handgemaakte juwelen uit mijn collectie in de webshop. Of maak een vrijblijvende afspraak om ze te bekijken en passen in mijn atelier.

 

Zee ring in zilver met goud en labradoriet - de kleur van Edelstenen, door Nicoline van Boven