Escher museum.

Ik was afgelopen weekend in het Escher museum in Den Haag. En hoewel ik er al eens eerder was geweest viel het me op dat mijn werk veel overeenkomsten toont met dat van Escher. Natuurlijk heb ik het dan niet over de optische effecten. Hoewel, mensen denken soms dat binnenin mijn roosjessieraden parelmoer zit. Dit komt doordat ze niet weten dat zilver ook wit kan zijn. Als zilver niet gepolijst is en in een zuurbad (vitrex) heeft gelegen, dan is het wit. De randen polijst ik dan, zodat je diepte/ contrast krijgt. Maar dit even terzijde.

Escher gebruikte dezelfde thema`s als ik in mijn sieraden. Hij liet zich inspireren door ritmes in de natuur (dag en nacht, water en lucht, de seizoenen), oneindigheid en herhalingen. Dit zijn precies de thema`s waar ik mee werk en die ik je ook uitleg in deze video die ik een paar dagen geleden heb opgenomen. Mijn ring “dubbele möbius” is trouwens ook geïnspireerd op een bezoekje aan het Escher museum, 8 jaar geleden. Ik werk ook veel met repeterende vormen. Ik onderzoek die vormen, door steeds van dezelfde basisvorm te vertrekken en daar andere inkepingen in te maken, of anders te vouwen, krijg je weer andere vormen van waaruit weer een nieuw sieraad ontstaat, meestal met een symbolische betekenis.

Of ik laat me leiden door herhalende golven in een draad/ lijn. Zoals de ring “Birth” of de ring “Zee” of “de collectie “Panta Rhei”. Dit betekend: “Alles stroomt” en geeft ook oneindigheid weer. Escher werkte dit thema uit door onder andere vogels in vissen te laten overgaan en te werken met vervreemdende optische illusies.

Moest je een keer in Den Haag zijn is het overigens zeer de moeite om een bezoekje aan het Escher museum te brengen, prachtig gebouw ook, dit voormalig paleis van Koningin Emma!

Panta Rhei