Scheidingsring in opdracht

Ik had laatst een hele bijzondere opdracht voor een klant. Ik mocht een ring maken met glasscherven erin verwerkt. De ring was bedoeld als scheidingsring, als afsluiting van een huwelijksperiode. De scherven, afkomstig van een wijnfles, stonden symbool voor de scherven van het huwelijk. Maar scherven brengen natuurlijk ook geluk. Geluk voor de nieuwe periode die voor hen ligt. Hoe mooi is dat!

 

Over scheidingsringen en Japanse scheidingsceremonies, Nicoline van Boven Over scheidingsringen en Japanse scheidingsceremonies, Nicoline van Boven

Japanse scheidingsceremonies

Misschien vinden sommige dit raar klinken, maar zo gek is dat niet. Wist je dat ze in Japan naast de formele afhandeling van een scheiding, ook een informeel scheidingsritueel hebben? Net als de voltrokken huwelijksceremonie komt iedereen bij elkaar om getuige te zijn van de scheiding. Op deze manier kunnen ze op een waardige manier hun huwelijk afsluiten, wat het ongetwijfeld gemakkelijker maakt om daarna aan een nieuw leven zonder elkaar te beginnen. In plaats dat beide partners als symbolische daad de ringen aan elkaar geven, wordt bij deze ceremonie één ring door beide partners gezamenlijk met een hamer plat geslagen, om een einde te maken aan de huwelijkse periode.

Restylen trouwringen tot scheidingsjuweel

Dan kun je die ring beter laten omsmelten of vermaken tot een geheel nieuwe (scheidings)ring of ander sieraad, want zo`n kapotgeslagen ring die ondraagbaar is geworden, is wel een beetje zonde (ook van het goud of in welk ander materiaal de ring ook gemaakt is). Uiteindelijk hebben jullie ook een groot deel van jullie leven, lief en leed samen gedeeld. Dat is ook iets om dankbaar voor te zijn door terug te kijken op de mooie momenten die jullie samen hebben beleefd! Dat sieraden een belangrijk onderdeel vormen om de mooie herinneringen uit jouw leven tastbaar en draagbaar te maken, bewijst dit maar eens te meer! Het samenwerken met klanten en kijken hoe we de symboliek die voor hen belangrijk is in een persoonlijk juweel kunnen omzetten, is een van de mooiste aspecten van mijn vak!

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vindt. Laat hieronder je reactie na.