Wat gebeurt er met mijn goud als ik er een nieuw sieraad van laat maken?

Ik krijg veel opdrachten voor sieraden uit oud goud van de klant. Heb je een ontwerp gezien in mijn collectie, maar wil je deze liever aangepast in je eigen maat en van je eigen goud van sieraden die je toch niet draagt? Of je wilt het ontwerp net een beetje anders dan het ontwerp dat je gezien hebt in de webshop? Of met een andere of eigen edelsteen? Dat kan allemaal. Je kunt daarvoor een afspraak maken, zodat we je wensen kunnen bespreken.
Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je goud als je er iets van laat maken? Daar komt namelijk heel wat bij kijken vooraleer het een nieuw sieraad wordt! Eerst wordt het je goud door mij gewogen. Ik kan zo berekenen of je voldoende goud hebt voor het gewenste ontwerp. Door mijn jarenlange ervaring weet ik ook precies hoeveel ik nodig heb om toe te komen. Het goud dat niet nodig is zal ik daarom ook iet mee smelten. De berekening gebeurt op basis van soortelijk gewicht. Zilver heeft een lager soortelijk gewicht dan 14 karaat goud en 18 karaat hoger dan 14. Ook wit goud heeft een soortelijk gewicht dan geel goud. Daarom heb je voor eenzelfde ring in goud meer materiaal nodig dan dat model in zilver.

Voor ik aan de slag ga met smelten, wordt het goud door mij eerst grondig schoongemaakt. Dit gebeurt in een tril-bad of ultrasoon. Ook alle edelstenen en metalen veertjes in slotjes worden eruit gehaald, want die kun je niet mee smelten. Het goud wordt gesmolten met zeer hoge vlam in een keramiek smeltbakje en gegoten tot staafje in een daarvoor bedoeld gietijzer.
Het goud wordt daarna schoongemaakt in een zuur (vitrex) zodat alle borax en oxides verwijderd worden.
Het staafje is nu nog niet klaar om er iets mee te maken. Het moet eerst tot de juiste maat worden gewalst. Soms plaat, soms draad. Soms heb je beiden nodig in een bepaald ontwerp en om dan toe te komen, moet het goud meerdere keren gesmolten en gewalst worden tot verschillende diktes, voor de verschillende onderdelen van het sieraad. Pas als dat klaar is, kan ik aan het sieraad zelf beginnen!
Lees voor meer inspiratie voor sieraden in opdracht deze blog:
https://juweelontwerpster.nl/in-opdracht/inspiratie-voor-het-laten-vermaken-van-dierbare-sieraden/

het wegen van oud goud, sieraden in opdracht Nicoline van Bovensmelten oud goud Nicoline van Bovenoud goud omgesmolten tot staafje Nicoline van Boven

Oud goud walsen Nicoline van BovenSieraad maken uit oud goud Nicoline van BovenRoosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven

Roosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven