Wat gebeurt er met mijn goud als ik er een nieuw sieraad van laat maken?

Ik krijg veel opdrachten voor sieraden uit oud goud van de klant. Heb je een ontwerp gezien in mijn collectie, maar wil je deze liever aangepast in je eigen maat en van je eigen goud van sieraden die je toch niet draagt? Of je wilt het ontwerp net een beetje anders dan het ontwerp dat je gezien hebt in de webshop? Of met een andere of eigen edelsteen? Dat kan allemaal. Je kunt daarvoor een afspraak maken, zodat we je wensen kunnen bespreken.
Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je goud als je er iets van laat maken? Daar komt namelijk heel wat bij kijken vooraleer het een nieuw sieraad wordt!

 

Emotionele waarde

Natuurlijk zit er veel meer werk aan om van oude sieraden iets nieuws te maken,  dan vanaf een nieuw plaatje goud te beginnen. Een sieraad uit oud goud heeft echter vaak meer emotionele waarde. En je hebt ze liggen terwijl je er verder nu niks mee doet, dus zonde om ze niet te gebruiken. Bovendien ook erg duurzaam. Zo kunnen ook de edelstenen of parels uit je oude sieraad opnieuw gebruikt worden, mits ze niet teveel beschadigd zijn. Of losse onderdelen kunnen verwerkt worden, zonder ze om te smelten. Op deze manier blijft er toch nog iets van het originele sieraad terug komen. Dat kan bijvoorbeeld ook een stukje ring met een gravering zijn, of een mooi ornament. Zoals je hier ziet bij deze ashanger, in de stijl van mijn Orchidee collectie: hier is een deel van een oude oorbel in de hanger verwerkt. De as zit achter de bloem in een aparte ruimte verstopt. Bij assieraden is het overigens mogelijk om zelf de as in het sieraad te komen doen, of er bij te zijn.

Hanger Orchidee zilver en oude onderdelen van sieraden

Gecombineerd met onderdelen van familiesieraden.

Ook bij onderstaande juwelen, die ik in opdracht voor klanten heb gemaakt, is oud goud uit familiesieraden en eigen stenen en parels verwerkt!

Sieraad als kerstcadeau, Nicoline van Boven

Roosjes armband en ring, Zee ring in opdracht voor klanten gemaakt.

Voordat ik aan het sieraad kan beginnen

Eerst wordt het je goud door mij gewogen. Ik kan zo berekenen of je voldoende goud hebt voor het gewenste ontwerp. Door mijn jarenlange ervaring weet ik ook precies hoeveel ik nodig heb om toe te komen. Het goud dat niet nodig is zal ik daarom ook iet mee smelten. De berekening gebeurt op basis van soortelijk gewicht. Zilver heeft een lager soortelijk gewicht dan 14 karaat goud en 18 karaat hoger dan 14. Ook wit goud heeft een soortelijk gewicht dan geel goud. Daarom heb je voor eenzelfde ring in goud meer materiaal nodig dan dat model in zilver.

Voor ik aan de slag ga met smelten, wordt het goud door mij eerst grondig schoongemaakt. Dit gebeurt in een tril-bad of ultrasoon. Ook alle edelstenen en metalen veertjes in slotjes worden eruit gehaald, want die kun je niet mee smelten. Het goud wordt gesmolten met zeer hoge vlam in een keramiek smeltbakje en gegoten tot staafje in een daarvoor bedoeld gietijzer.
Het goud wordt daarna schoongemaakt in een zuur (vitrex) zodat alle borax en oxides verwijderd worden.
Het staafje is nu nog niet klaar om er iets mee te maken. Dit is dan nog veel te dik om te gebruiken, zodat het eerst dunner gewalst moest worden, tot de juiste afmeting. Soms plaat, soms draad. Soms heb je beiden nodig in een bepaald ontwerp en om dan toe te komen, moet het goud meerdere keren gesmolten en gewalst worden tot verschillende diktes, voor de verschillende onderdelen van het sieraad. Een karweitje waar ik best even mee bezig ben vooraleer ik aan het sieraad zelf kan beginnen!

het wegen van oud goud, sieraden in opdracht Nicoline van Bovensmelten oud goud Nicoline van Bovenoud goud omgesmolten tot staafje Nicoline van Boven

Oud goud walsen Nicoline van BovenSieraad maken uit oud goud Nicoline van BovenRoosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven

Van oud goud naar nieuw sieraad: een bijzonder proces waar tijd aandacht en vakmanschap voor nodig is.

Als ik het materiaal heb gesmolten en gewalst tot de juiste dikte, nodig voor het ontwerp, kan ik het plaatje pas uitzagen of de draad buigen in de vorm die ik nodig heb voor het sieraad. Daarna komt er uiteraard nog het nodige soldeer-, vijl- en schuurwerk. En als laatste het mooi polijsten (of een andere afwerking, zoal matteren) en eventueel naar de zetter sturen om edelstenen erin te laten zetten. Het kan ook zijn dat het sieraad nog naar een graveur moet om er iets in te laten graveren. Ik werk hiervoor samen met vakmensen, gespecialiseerd hierin.  Zoals je ziet komt er best wat bij kijken. Bovendien gaat alles in overleg met jou: tussendoor stuur ik foto`s door van het proces, zodat je precies kunt volgen hoe het sieraad er uit komt te zien en eventueel nog aanpassingen kan doen, indien nodig. Ook wordt het sieraad tussentijds nog gepast, zodat de maat zeker goed is. Het is niet dat je het goud even in een vormpje giet en dan klaar bent. Maar het resultaat is het meer dan waard! Een ring van oma of een hanger van moeder, die dan weer een nieuwe bestemming krijgt. Zo draag je dierbare personen toch een beetje bij je, hoe mooi is dat. Een draagbare herinnering. Een mooi en dierbaar sieraad, dat koester je, draag je, geef je misschien weer door aan je eigen kinderen. Zo blijft de emotionele waarde van het sieraad groeien.

Lees hier meer over een sieraad op maat, of maak een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Roosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven