Oud goud, een tweede leven

Ik krijg vaak verzoeken om nieuwe sieraden te maken van oud goud dat klanten al in hun bezit hebben. Misschien heb je een ontwerp gezien in mijn collectie, maar wil je het liever op maat laten maken met je eigen goud, afkomstig van sieraden die je niet meer draagt. Vaak hebben deze sieraden een emotionele lading, maar passen ze niet (meer) bij je (huidige) persoonlijkheid en smaak. Of misschien wil je het ontwerp net iets anders dan wat je in de webshop hebt gezien, met een andere edelsteen of je eigen speciale touch. Dat is allemaal mogelijk, en je kunt hiervoor een afspraak maken om je wensen te bespreken.

Maar wat gebeurt er eigenlijk met je oude goud wanneer je het laat transformeren tot een nieuw sieraad? Het is een intrigerend proces dat ik graag met je deel!

Emotionele waarde

Natuurlijk vergt het meer werk om iets nieuws te creëren van oude sieraden dan om vanaf een nieuw stuk goud te beginnen. Sieraden van oud goud dragen echter vaak een diepe emotionele waarde met zich mee. Bovendien liggen ze doorgaans ongebruikt in je sieradendoos, en het is zonde om ze niet te benutten. Het recycleren van je oude juwelen is ook zeer duurzaam, aangezien zelfs de edelstenen of parels uit je oude sieraad hergebruikt kunnen worden, zolang ze niet te beschadigd zijn. Soms kunnen zelfs losse onderdelen gebruikt worden zonder ze om te smelten. Zo blijft er een deel van het oorspronkelijke juweel behouden, zoals een stukje van een ring met een gravure, of een prachtig ornament, zoals te zien is bij deze ashanger in de stijl van mijn Orchidee collectie. Hierin is een deel van een oude oorbel in de hanger verwerkt. De as zit achter de bloem in een aparte ruimte verstopt. Bij assieraden is het overigens mogelijk om zelf de as in het sieraad te komen doen, of erbij aanwezig te zijn wanneer dit gebeurt.

Hanger Orchidee zilver en oude onderdelen van sieraden

Gecombineerd met onderdelen van familiesieraden.

Ook bij onderstaande juwelen, die ik in opdracht voor klanten heb gemaakt, is oud goud uit familiesieraden en eigen stenen en parels verwerkt!

Sieraad als kerstcadeau, Nicoline van Boven

Roosjes armband en ring, Zee ring in opdracht voor klanten gemaakt.

Het voorbereidingsproces van jouw oude goud tot bruikbaar materiaal

Vooraleer ik aan de slag kan gaan met het nieuwe sieraad, wordt je oude goud gewogen om te bepalen of er voldoende materiaal is voor het gewenste ontwerp. Dankzij mijn jarenlange ervaring kan ik precies berekenen hoeveel goud er nodig is. Overbodig goud wordt niet omgesmolten. Deze berekening is gebaseerd op het soortelijk gewicht, aangezien zilver een lager soortelijk gewicht heeft dan 14-karaats goud en 18-karaats goud een hoger soortelijk gewicht heeft dan 14-karaats goud. Daarom is er meer materiaal nodig om eenzelfde ring in goud te maken dan in zilver. Voordat het goud wordt omgesmolten, reinig ik het grondig in een trilbad of ultrasoon bad. Alle edelstenen en metalen veertjes in slotjes worden verwijderd, omdat deze niet kunnen worden omgesmolten. Het goud wordt vervolgens gesmolten met een zeer hoge vlam in een keramisch smeltbakje en gegoten tot een staafje in een speciaal gietijzer. Na het smelten ondergaat het goud een reinigingsproces in zuur (vitrex) om borax en oxides te verwijderen. Het staafje is dan echter nog te dik voor gebruik, dus moet het meerdere keren worden gewalst totdat de juiste dikte is bereikt, soms in de vorm van plaat of draad, of soms beide, afhankelijk van het ontwerp. Dit proces kan behoorlijk tijdrovend zijn voordat ik daadwerkelijk met het sieraad zelf kan beginnen. In de meeste gevallen moet het goud dus meerdere keren omgesmolten worden (voor de verschillende onderdelen) om jouw sieraad te kunnen maken.

het wegen van oud goud, sieraden in opdracht Nicoline van Bovensmelten oud goud Nicoline van Bovenoud goud omgesmolten tot staafje Nicoline van Boven

Oud goud walsen Nicoline van BovenSieraad maken uit oud goud Nicoline van BovenRoosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven

Van oud goud naar nieuw sieraad: een bijzonder proces waar tijd aandacht en vakmanschap voor nodig is.

Nadat ik het materiaal heb gesmolten en gewalst tot de juiste dikte voor het ontwerp, kan ik het uit zagen of buigen in de gewenste vorm voor het sieraad. Vervolgens volgt het soldeer-, vijl- en schuurwerk, en als laatste het nauwkeurige polijsten (of een andere afwerking, zoals matteren), evenals het eventueel laten zetten van edelstenen door een specialist. Het kan ook voorkomen dat het sieraad moet worden gegraveerd, waarvoor ik samenwerk met vakmensen die hierin gespecialiseerd zijn. Zoals je ziet, is er een zorgvuldig proces nodig om van oud goud een nieuw sieraad te maken. Bovendien gaat alles in overleg met jou: tussendoor stuur ik foto`s door van het proces. Zo kun je precies volgen hoe het sieraad er uit komt te zien en we eventueel nog aanpassingen kunnen doen indien nodig. Ook wordt het sieraad tussentijds nog gepast, zodat de maat perfect is. Het is dus zeker geen kwestie van het goud in een mal gieten en het is klaar. Maar het resultaat is meer dan de moeite waard: een ring van oma of een hanger van moeder die een nieuwe bestemming krijgt. Hiermee draag je dierbare herinneringen bij je, en dat is een prachtige manier om de emotionele waarde van het sieraad te koesteren en door te geven. Gedurende dit proces houden we je op de hoogte door foto’s van de voortgang te sturen, zodat je het sieraad kunt volgen en eventuele aanpassingen kunt doen indien nodig. Het sieraad wordt tussendoor ook gepast om ervoor te zorgen dat de maat perfect is. Het is dus zeker geen kwestie van het goud in een mal gieten en het is klaar. Maar het resultaat is de moeite waard: een ring van oma of een hanger van moeder die een nieuwe bestemming krijgt. Hiermee draag je dierbare herinneringen bij je, en dat is een prachtige manier om de emotionele waarde van het sieraad te koesteren en door te geven.

Lees hier meer over maatwerk sieraden of neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Roosjes ring uit oud goud Nicoline van Boven