Ik had laatst een hele bijzondere opdracht voor een klant. Ik moest een ring maken met glasscherven erin verwerkt. De ring was bedoeld als scheidingsring, als afsluiting van een huwelijksperiode. De scherven, afkomstig van een wijnfles, stonden symbool voor de scherven van het huwelijk. Maar scherven brengen ook geluk. Geluk voor de nieuwe periode die voor hen ligt.

 

IMG_1455 IMG_1484

 

Misschien vinden sommige dit raar klinken, maar zo gek is dat niet. Wist je dat ze in Japan naast de formele afhandeling van een scheiding, ook een informeel scheidingsritueel hebben? Net als de voltrokken huwelijksceremonie komt iedereen bij elkaar om getuige te zijn van de scheiding. Op deze manier kunnen ze op een waardige manier hun huwelijk afsluiten, wat het ongetwijfeld gemakkelijker maakt om daarna aan een nieuw leven zonder elkaar te beginnen. In plaats dat beide partners als symbolische daad de ringen aan elkaar geven, wordt bij deze ceremonie één ring door beide partners gezamenlijk met een hamer plat geslagen, om een einde te maken aan de huwelijkse periode.

Dan kun je die ring beter laten omsmelten of vermaken tot een geheel nieuwe (scheidings)ring of ander sieraad, want zo`n kapotgeslagen ring is wel een beetje zonde van het goud (of in welk materiaal de ring ook gemaakt is).

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan vind. Laat hieronder je reactie na.