Mijn website is sinds een paar weken helemaal vernieuwd en opgefrist, en zo was ook mijn atelier na de zomervakantie weer aan een schoonmaakbeurt toe.

Door al dat polijsten en schuren ligt alles snel onder een laag fijn stof, tot in mijn vitrines toe. En zo af en toe moeten deze ook weer heringericht worden. En terwijl ik toch bezig was, heb ik meteen weer al mijn zilver gepoetst.

IMG_0918

Zilver is en blijft een heel plezierig materiaal om mee te werken. Er is echter één nadeel, namelijk dat het zwart wordt na verloop van tijd.

Om ze weer mooi schoon te krijgen dompel ik mijn sieraden even in de Silver Dip of Silver Clean van Hagerty, spoel ze daarna grondig af en maak ze goed droog met behulp van een haardroger.

Zeker voor de sieraden uit mijn collectie, die aan de binnenkant wit zijn afgewerkt (zoals mijn roosjescollectie) is dit een goede manier om ze mooi fris wit te houden.

Klanten die bij mij sieraden kopen met een witte afwerking, krijgen overigens van mij een beetje Silver Dip uit mijn grote fles in een potje mee.

 

Nog meer tips om zilver te reinigen:

-gepolijst zilver kun je het beste poetsen met een zachte doek en een beetje Silvo of Brasso.

-gematteerd zilver  krijg je weer mooi mat met de schuurkant van een schuursponsje.

-zilver kun je ook schoonmaken met een oude tandenborstel en tandpasta.

-een ander huis-tuin-en keuken-middeltje is je zilver even in kokend water met soda en aluminiumfolie leggen, daarna afspoelen.

-een tip die ik onlangs van een klant kreeg:

sieraden in een kopje water met een scheut ammoniak even in de magnetron. Dit ontvet natuurlijk goed, zodat alle zeep- en parfumresten en huidvet verwijderd worden.

Deze laatste wil ik dan ook als tip meegeven voor klanten die oorbellen ter reparatie binnen brengen. Geen enkele goudsmid zit er namelijk op te wachten om een paar oorbellen vol viezigheid binnen te krijgen.

 

Verder kun je om te beginnen ook voorkomen dat zilver snel zwart wordt door je sieraden goed op te bergen. Het beste is om ze eerst luchtdicht af te sluiten in een gripzakje en daarna in een sieradendoosje.

Heb je te lang gewacht met poetsen en krijg je je sieraden zelf niet meer schoon, dan kun je ze ook altijd door een goudsmid op een professionele manier laten reinigen. Dit gebeurt door verhitten en daarna in een zuurbad laten weken en opnieuw polijsten.

 

Het gebeurt ook wel eens andersom. Klanten die een “oud” zilveren sieraad, dat al zwart is, laten repareren. Doordat het zilver na het solderen in een zuurbad gaat, om de borax er af te halen, wordt het weer wit. Als het zilver daarna gepolijst wordt, ziet het er weer als nieuw uit.

Sommige klanten zijn daar niet blij mee, omdat ze dat zwarte juist mooi vinden. In dat geval kan ik het zilver weer zwart maken en “oud” laten lijken door het te bewerken met een speciale vloeistof (calciumsulfaat), Blitz beits of ook wel zwavellever genaamd.

 

Meer tips voor het reinigen van zilver kun je hier vinden.

Hebben jullie zelf nog meer tips of opmerkingen, laat dan hieronder een reactie achter.

Wil je zelf meer tips en nieuws ontvangen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief (aanmeldingsformulier in de sidebar van mijn blog)