Schoon en fris zilver

Mijn website is sinds een paar weken helemaal vernieuwd en opgefrist, en zo was ook mijn atelier na de zomervakantie weer aan een schoonmaakbeurt toe.

Door al dat polijsten en schuren ligt alles snel onder een laag fijn stof, tot in mijn vitrines toe. En zo af en toe moeten deze ook weer heringericht worden. En terwijl ik toch bezig was, heb ik meteen al mijn zilver weer eens gepoetst. Zo bedacht ik dat ik een blog kon schrijven met wat tips voor je, om je zilver mooi schoon te houden. Want hoe langer je wacht met je zilver te poetsen, hoe moeilijker je het vaak weer schoon krijgt. Een van de eigenschappen van zilver is dat het oxideert aan de lucht. Met andere woorden: na verloop van tijd vormt zich een zwart laagje aan de buitenkant. Bij de ene persoon oxideert zilver sneller dan bij de andere persoon. Dit kan liggen aan bepaalde huidzuren, gebruik van medicijnen of cosmetica.

Atelier van Nicoline van Boven, juweelontwerpster

Signature stijl

Zilver is en blijft een heel plezierig materiaal om mee te werken. Het geeft een mooi contrast, zoals ik in mijn kenmerkende “signature” stijl vaak matte delen combineer met glanzende randen. Dit zie je voornamelijk terug in mijn Roosjes, Papillon en Orchidee collectie. In zilver zijn die matte delen mooi wit gekookt, om het contrast met het glanzende gedeelte extra te benadrukken. Hierdoor krijg je meer diepte en leven in de sieraden en krijgen ze een bijna feeërieke uitstraling. Er is echter één nadeel, namelijk dat het zwart wordt na verloop van tijd.

Oorbellen Papillon met buff top amethist en malachiet zilver Nicoline van BovenOorbellen Orchidee zilver met roze toermalijn en dumortiriet (unicum) Nicoline van BovenNicoline van Boven roosjes Bouquet ring met grijze zoetwaterparel, roze en groene toermalijn maat 16,5

Om ze weer mooi schoon te krijgen dompel ik mijn sieraden even (niet langer dan een paar seconden) in de Silver Dip of Silver Clean (van bijvoorbeeld Hagerty), spoel ze daarna grondig af en maak ze goed droog met behulp van zachte doek. Daarna met een haardroger goed droogblazen, dat voorkomt dat er vocht tussenonderdelen blijft zitten en vlekken vormt.

Zeker voor de sieraden uit mijn collectie, die aan de binnenkant wit zijn afgewerkt (zoals mijn roosjescollectie) is dit een goede manier om ze mooi fris wit te houden.

LET WEL OP: stenen en parels mogen niet in zilverdip of andere agressieve middelen! Zitten er stenen en parels in je zilveren sieraad, dan kun je de zilverdip met een kwastje of wattenstaafje aanbrengen op de witte/ matte delen. Daarna grondig schoonspoelen en afdrogen met een zachte doek of met de haardroger.

Nog meer tips om zilver te reinigen

  • Gepolijst/ glanzend zilver kun je het beste poetsen met een zachte doek en een beetje Silvo of Brasso.

Endless love in zilver met of zonder diamantdiamant, Nicoline van Boven

  • Zilver met een gematteerde structuur  krijg je weer mooi mat met de schuurkant van een schuursponsje.

Midsummer Night`s Dream ring zilver met 14 k goud en zoetwaterparel, Nicoline van Boven

  • Zilver kun je ook schoonmaken met een oude tandenborstel en tandpasta (enkel op matte delen) of een zachte zeep of afwasmiddel.
  • Een ander huis-tuin-en-keuken-middeltje is je zilver even in kokend water met soda en aluminiumfolie leggen, daarna afspoelen.
  • Een tip die ik onlangs van een klant kreeg: sieraden in een kopje water met een scheut ammoniak even in de magnetron. Dit ontvet natuurlijk goed, zodat alle zeep- en parfumresten en huidvet verwijderd worden. (Niet doen als er edelstenen of parels in het sieraad zitten!!)

Deze laatste wil ik dan ook als tip meegeven voor klanten die oorbellen ter reparatie binnen brengen. Geen enkele goudsmid zit er namelijk op te wachten om een paar oorbellen vol viezigheid binnen te krijgen.

Opbergen

Verder kun je om te beginnen ook voorkomen dat zilver snel zwart wordt door je sieraden goed op te bergen. Het beste is om ze eerst luchtdicht af te sluiten. Berg je sieraden altijd apart verpakt van elkaar op en niet alles door elkaar in je sieraden kistje! Zo voorkom je krassen en beschadigingen. Wikkel ze bijvoorbeeld eerst in een tissue of zachte doek en daarna in een luchtdicht zakje. Zo blijven ze langer mooi. Maar nog beter: draag ze gewoon zo vaak mogelijk natuurlijk, daar zijn ze immers voor bedoeld. Sieraden kun je dan wel weer beter even af doen bij werkzaamheden als: schoonmaken of tuinieren. Ook bij het sporten of tijdens het slapen of douchen kun je ze het beste af doen.

Heb je te lang gewacht met poetsen en krijg je je sieraden zelf niet meer schoon, dan kun je ze ook altijd door een goudsmid op een professionele manier laten reinigen. Dit gebeurt door verhitten en daarna in een zuurbad laten weken en opnieuw polijsten.

Het gebeurt ook wel eens andersom. Klanten die een “oud” zilveren sieraad, dat al zwart is, laten repareren. Doordat het zilver na het solderen in een zuurbad gaat, om de borax er af te halen, wordt het weer wit. Als het zilver daarna gepolijst wordt, ziet het er weer als nieuw uit. Sommige klanten zijn daar niet blij mee, omdat ze dat zwarte juist mooi vinden. In dat geval kan ik het zilver weer zwart maken en “oud” laten lijken door het te bewerken met een speciale vloeistof (calciumsulfaat), Blitz beits of ook wel zwavellever genaamd.

 

 

Meer tips voor het reinigen van zilver kun je hier vinden.

Hebben jullie zelf nog meer tips of opmerkingen, laat dan hieronder een reactie achter. Wil je zelf meer tips en nieuws ontvangen, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief. Voor vragen of advies over het reinigen van mijn juwelen kun je me ook altijd mailen: info@nicolinevanboven.com

Lieve groet,

Nicoline van Boven