De waarde van een sieraad is zoveel meer dan het materiaal!

 

Ik wil even iets met je delen: een gedachte die ik had naar aanleiding van een gesprek met een klant over het omsmelten van oude sieraden. Het onderwerp waar het gesprek over ging, laat nog maar eens zien dat een sieraad zoveel meer is dan alleen de materiële waarde! En dit zie ik vaker terug als ik een sieraad van oud goud voor klanten maak. Wat die gedachte precies is? Dat leg ik je kort uit in de video helemaal onderaan en je kunt het ook wat uitgebreider lezen in deze blog. Hierin geef ik je ook enkele tips mee voor het laten maken van een sieraad in opdracht. Of dat nu gaat om oude sieraden omsmelten of vermaken tot iets nieuws, of een geheel nieuw sieraad naar wens.

 

Draagbare kunst en draagbare herinneringen.

Toen ik naar de academie ging, was ik echt geïntrigeerd door het maken van draagbare kunst. Een emotie of een bepaalde visie overbrengen in een kunstwerk dat je ook op het lichaam kunt dragen. Dus niet zoals een schilderij of beeldhouwwerk dat buiten jezelf staat om ernaar te kijken. Iets wat je op je huid draagt voel je ook. Het wordt een deel van je. Zoiets als mode, hoewel een sieraad veel minder vluchtig is en ook langere tijd mee gaat en wordt doorgegeven binnen families en nog iets intiemer dan een kledingstuk. Een juweel dat je de hele tijd bij je draagt, vertelt niet alleen het verhaal dat de ontwerper in gedachten had tijdens het maakproces, maar ook het verhaal van de drager. Beeld je maar eens in dat je je favoriete sieraad per ongeluk op je nachtkastje hebt laten liggen. Of je hebt het ter reparatie bij een goudsmid achter gelaten. Je voelt je dan wat kaal hè! Alsof er steeds iets mist. Daar kwam ik later achter toen ik voor klanten sieraden ging maken in opdracht: het is niet enkel draagbare kunst. Het zijn ook draagbare herinneringen. Sieraden verbinden mensen met elkaar en herinneren aan dierbare personen of momenten in ons leven. Een stukje van jezelf in materiële vorm.

 

Sieraden uit een erfenis vertellen iets over je geschiedenis en familie

Sieraden uit erfenissen worden omgesmolten of er wordt iets anders gemaakt rechtstreeks uit bestaande onderdelen. Het materiaal blijft steeds bestaan, maar dan in een nieuwe, modernere vorm. Het transformeert naar de smaak van de nieuwe eigenaar. Maar wat ook blijft is de verhalen achter de sieraden. En die verhalen zijn zo belangrijk. Ze vertellen iets over onze geschiedenis, onze familie, waar we vandaan komen. Daar ging het gesprek met mijn klant gisteren ook over. Ik had voor haar een paar nieuwe sieraden gemaakt uit oud goud uit een erfenis. Er zaten geen paar gouden hangers van haar overleden vader tussen, die belangrijk voor haar waren. Deze wilde ze graag laten omsmelten tot een nieuwe ring en oorbellen, beiden geïnspireerd op mijn Panta Rhei collectie. Daarnaast had ze ook wat oude ringen van een andere persoon uit haar familie. Dit goud mocht zeker niet samengesmolten worden met dat van haar vaders hangers. Ondanks dat het ook gewoon om goud ging, voelde het voor haar niet goed om deze sieraden met elkaar te mengen. De relatie tussen haar vader en die persoon was namelijk niet bepaald aangenaam. Ze besloot de rest van de sieraden dus niet te verwerken, maar in te leveren voor oud goud.

Panta Rhei ring in opdracht, Nicoline van Boven, juweelontwerpster

Relaties en emoties

Terwijl we het hierover hadden, bedacht ik me dat ik dit vaker had gehoord van klanten. Dat bepaalde sieraden absoluut niet samen gebruikt mogen worden. En soms gebeurt dat toch en gaat het om een of andere reden verkeerd. Toeval?? Ik mocht ooit een witgouden verlovingsring omsmelten tot iets nieuws van een ex van de klant. Nu kan er aan het smelten van witgoud wel eens een risico zitten dat het niet lukt. Meestal gaat het dan om nikkel witgoud, dat vroeger veel gebruikt werd. Ik had op dat moment nog nooit problemen gehad met het omsmelten van witgoud, maar bij haar ging het dus verkeerd. Het goud werd heel broos en daardoor onbruikbaar. Ik vond het heel vervelend voor haar. Gekscherend zei ze dat het van haar ex was, dus er vast een vloek op zat. Uiteindelijk hebben we nieuw fris goud gebruikt om er een mooi nieuw sieraad mee te maken. Eentje die ze van haar echtgenoot kreeg. Dat voelde uiteindelijk voor haar toch beter.

 

Het proces van een sieraad in opdracht

Het laten ontwerpen en maken van een sieraad door een ontwerper/ goudsmid is totaal niet te vergelijken met een fabriekssieraad dat je bij de juwelier koopt. Het is een heel bijzonder proces! Allereerst begint het met goed luisteren naar de verhalen en de wensen van de klant. Wat is het verhaal achter de sieraden die gebruikt gaan worden? Wat is de smaak van de klant? Welk soort sieraad heeft hij of zij in gedachten? Hoe vatten we die twee, verhaal en smaak, samen in een ontwerp voor een draagbaar sieraad dat helemaal bij die klant past? Welke symbolen kunnen we terug laten komen? Denk hierbij aan bepaalde edelstenen. Geboortestenen van man en kinderen of van de overleden persoon van wie de sieraden zijn geweest. Sommige klanten hechten waarde aan eventuele betekenissen van edelstenen, omdat ze de klant kracht of troost kunnen geven of bescherming. En andere keer is enkel de kleur van belang en kijken we naar de kleding die de klant draagt, zodat het sieraad hier goed bij past. Ook edelstenen uit de oude sieraden kunnen vaak hergebruikt worden, mits ze niet heel erg versleten zijn. Hoewel dat laatste niet altijd erg gevonden wordt. Het gaat dan in dat geval vooral om de emotionele betekenis van de steen, ook al is deze wat beschadigd. Het zijn dan gebruikssporen die niet erg zijn. Ook elementen uit oude sieraden kunnen we terug laten komen in het nieuwe sieraad. Zonder ze om te smelten. Denk aan een gravering uit een oude trouwring of een mooi motief. Of er wordt opnieuw iets in gegraveerd, zoals een tekst, naam, datum of een bepaald symbool. Zo komt er toch iets van het oude juweel terug in het nieuwe ontwerp.

 

Betrokkenheid van de klant met het proces via foto`s

Omdat ik mijn klanten graag zo goed mogelijk wil betrekken bij het maken van hun sieraad, stuur ik tussendoor veel foto`s of filmpjes van het proces. Zo kan iemand precies zien hoe het wordt. Er kan dan tussentijds altijd nog iets aangepast of gewijzigd worden. Soms is het wat lastig om iets goed op foto`s vast te leggen. Het heeft in het echt namelijk vaak nog een iets andere uitstraling .” In het echt is het nog mooier!”, hoor ik vaak 😊. Tussendoor is het daarom ook mogelijk om zelf langs te komen en het sieraad te komen passen. Dan weet ik ook zeker of de maat helemaal goed is. Het komt ook voor dat de communicatie volledig online verloopt. Eigenlijk heb ik daar ook nooit problemen mee, omdat er dan goed op elkaar wordt afgestemd. De maat kan dan bijvoorbeeld gemeten worden met een multisizer uit de webshop, samen met nog andere methodes, waardoor ik vaak wel een goed beeld heb. Soms wordt een passende ring van de klant naar mij opgestuurd als referentie. Mogelijkheden genoeg. Van de foto`s die ik tussendoor maak en doorstuur via e-mail of Whatsapp, worden meer dan eens een fotoboekje gemaakt door de klant. Een mooi idee vind ik! Zo hebben zij bij hun sieraad nog een extra herinnering. Soms wordt dan enkel het maakproces vast gelegd, maar soms ook het verhaal erom heen. In het geval van een huwelijksaanzoek bijvoorbeeld wordt dan een fotoboekje met mijn foto`s van alle stappen van het sieraad aangevuld met foto`s van het huwelijksaanzoek. Hoe mooi is dat? Een bijzondere meerwaarde, wat bij het sieraad bewaard kan worden als waardevolle herinnering. Ook weer leuk voor later, als alles weer wordt doorgegeven op de volgende generatie. En zo worden de verhalen steeds verder vertelt.

Panta Rhei ring in opdracht, Nicoline van Boven, juweelontwerpster

Wat is het verhaal van jouw sieraden?

En ik ben ik benieuwd naar jouw verhalen over de sieraden die je draagt! Van wie heb je ze gekregen? Wat betekenen ze voor je? Heb je ze nieuw gekocht naar aanleiding van een speciale gelegenheid? Of laten maken van oude sieraden met een speciale herinnering? Ik weet, sommige sieraden koop je voor de mooi, omdat ze bij een bepaalde outfit staan. Soms om jezelf te verwennen. Een sieraad dat speciaal door een ontwerper ontworpen en met de hand gemaakt, al dan niet gerecycleerd van jouw oude sieraden, heeft echter een bijzondere meerwaarde. Een meerwaarde die vaak niet in woorden uit te drukken is. Het gaat dan meer om de emoties en het gevoel of idee erachter. Ik vind het leuk als je jouw unieke verhaal hieronder deelt! Of in een persoonlijk bericht mag natuurlijk ook. En heb je zelf thuis nog sieraden liggen die je wel heel dierbaar zijn, maar die je nu niet draagt? Wellicht omdat het je smaak niet is en je niet goed weet wat je ervan kan laten maken? Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen. Alles uit mijn collectie, of afgeleiden ervan binnen mijn stijl, kunnen altijd naar wens worden ontworpen en gemaakt!

Lieve groet,

Nicoline