Onderhoudstips voor sieraden met edelstenen of parels.

Ik heb het al eens gehad over het schoonmaken en onderhouden van zilver, maar ook edelstenen en parels hebben verzorging nodig. Vooral wanneer het sieraad vaak gedragen wordt. Met name ringen. Huidvet, crèmes, parfum en zeep kunnen de stenen of parels aantasten. Wacht dus met het aandoen van je sieraden, totdat je crème, make-up, parfum of haarlak hebt aangebracht. Draag je sieraad liever ook niet tijdens het afwassen, schoonmaken of douchen. En tijdens het slapen of sporten kun je ze beter ook uit doen. Stel je sieraden niet bloot aan te fel zonlicht. Parels en kleurstenen, kunnen hierdoor verkleuren. Berg je sieraden liefst ook apart op in het daarvoor bestemde doosje. Als je je sieraden door elkaar in èèn doos bewaard kunnen ze tegen elkaar gaan krassen. Zettingen of (geknoopte) parel colliers kun je eens in de zoveel tijd laten nakijken door een juwelier of goudsmid.

Onderhoud van:

Diamant (en doorzichtige edelstenen):

Het juweel in een kom met een lauw zeepsopje en daar eventueel wat ammoniak of spiritus aan toevoegen. Zachtjes na borstelen met een oude tandenborstel. Doe dit boven de kom en niet boven de gootsteen. Je weet immers nooit of er steentjes los raken. Goed drogen met een zachte doek.

Zee ring in opdracht uit oud goud met diamant, Nicoline van BovenRoosjes hanger 18 k goud met witte saffier, Nicoline van BovenGouden roosjesring Nicoline van Boven

Poreuze niet-transparante kleurstenen (zoals turkoois, lapis lazuli en malachiet):

Deze stenen absorberen vloeistoffen, dus ook water en zeepsop. Je kunt deze daarom beter met een licht vochtige doek schoonwrijven en daarna met een droge katoenen doek afdrogen.

Oorbellen Papillon met buff top amethist en malachiet zilver Nicoline van Bovengouden roosjesoorbellen met larimarChampagne & Stars - 18 k oorbellen met parels en afneembare hangers met fossiel palmhout, Nicoline van Boven

 

Bloedkoraal:

Schoonmaken met een lauw zeepsopje en opwrijven met een doek en olijfolie. Zijn ze erg dof, dan kun je ze ook een uurtje in een schaaltje olijfolie laten weken. Daarna goed na wrijven. Huidvet is goed voor bloedkoraal, dus van veel dragen worden ze mooier.

Parels:

Ook parels dienen zoveel mogelijk op de huid gedragen te worden. Van huidvet knappen ze op. Het beschermt en verhoogt glans. Parels zijn wel heel gevoelig voor chemische stoffen, dus vermijd haarlak en parfums en dergelijke. Je kunt ze schoonmaken met een vochtige doek, of door ze in een lauw badje met een scheutje alcohol. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen. Ze worden ook weer mooi als je ze een tijdje in een kopje melk laat weken.

Laurus Nobilis 18 k gouden oorbellen met Keshi parels Nicoline van BovenChampagne & Stars – 18 k gouden roosjes oorbellen met tahiti parels en champagne diamant, Nicoline van BovenPanta Rhei ring met zeldzame roze tahiti parel en 30 diamanten (unicum) Nicoline van Boven

In mijn collectie vind je de mooiste sieraden met bijzondere edelstenen en parels. Alles eigen ontwerp en handgemaakt in eigen atelier. Neem gerust een kijkje. Een vrijblijvende afspraak maken om de collectie te bekijken en passen, of voor een persoonlijk sieraad te laten maken kan natuurlijk ook. Heb je zelf nog tips? Laat een berichtje na op deze pagina!