Het verschil tussen diamant en briljant.

Ik krijg wel eens de vraag van klanten: “Is dat diamant of briljant”. Nu zijn dit 2 hele verschillende dingen, die niet met elkaar verward mogen worden. Tijd om het verschil even uit te leggen:

Diamant is de steen. Briljant is de naam van de slijpvorm! Dus een briljant is geen edelsteen. Bij ruwe diamanten kun je nog niet de mooie schittering zien. Daarom wordt de diamant geslepen in facetten. Een briljant geslepen diamant is rond gevormd en telt in totaal 58 facetten. Pas na bewerking is de mooie schittering van een diamant zichtbaar. De briljant geslepen diamant is het meest populair, maar natuurlijk zijn er nog veel andere slijpvormen. Dus je kunt ook andere edelstenen hebben die in briljant vorm geslepen zijn. Ook de synthetische zirkonia kan briljant geslepen zijn. Dus briljant hoeft geen diamant te zijn, wat men er in de volksmond meestal wel mee bedoeld, maar dat is dus niet juist.

Diamant of zirconia?

Dus wat men denk ik meestal bedoelt te zeggen is: “Is het een diamant of een zirconia?” Een zirkonia is geen natuurlijke, maar synthetische steen die op diamant lijkt en als imitatie diamant wordt gebruikt. Zirkonia schittert iets minder. Ook de hardheid is lager: 8,5 op de schaal van Mohs . De hardheid van diamant is 10, de hardste edelsteen die er is. Een diamant blijft daarom ook altijd mooi, heel duurzaam dus in trouwringen die dagelijks gedragen worden. Zirkonia kan mat worden door krassen bij veelvuldig dragen. Natuurlijk dien je wel de zettingen van je diamanten jaarlijks te laten controleren op slijtage door een vakman (of vrouw). Een zirkonia kost ook maar een paar euro, veel goedkoper t.o.v. diamant die natuurlijk veel duurder is.  De betekenis van diamant is in het Oudgrieks dan ook niet voor niks: “onverslaanbaar”.

 Ik werk zelf overigens enkel en alleen met echt/ natuurlijke edelstenen en geen synthetische!!

Of het diamant is kan ik testen met een speciale diamanttester. Als je de punt op de steen houdt en de tester staat uit naar groen en geeft een piepgeluid, dan is het diamant. Blijft hij in het rood, zonder piep, dan is het iets anders. Je kunt het ook wel zien: door het dragen slijt zirkonia en wordt dof na verloop van tijd. Diamant is door zijn hoge hardheid krasvast en behoudt zijn schittering.

De 4 C`s

De 4 C`s van diamant heb je vast wel eens van gehoord. Deze staan voor:

Cut (slijpkwaliteit)

De kwaliteit van het slijpen en de juiste verhoudingen van de slijpvorm heeft invloed op de kwaliteit van de schittering. Hoe meer facetten, hoe meer lichtreflecties. Briljant is dus een populaire slijpvorm, maar er zijn er nog andere zoals ik al eerder vermelde. Een paar voorbeelden van andere slijpvormen zijn: Princess, Marquise, of Navette, 56 facetten, Peer of Hart.

Carat (karaat)

De massa van edelstenen wordt uitgedrukt in karaat (1 karaat = 0,2 gram). Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt, bijvoorbeeld 0,24 karaat of 24 punt. De karaat heeft zijn oorsprong in een in de oudheid gebruikt standaardgewicht: dat van een zaadje van de johannesbroodboom. Wanneer u verschillende edelstenen vergelijkt, is de dichtheid belangrijk. Zo heeft een diamant grotere dichtheid dan bv. Barnsteen.  Een diamant van 1 karaat zal dus kleiner zijn dan een stuk amber van 1 karaat, maar beiden wegen 200 gram.

Clarity (zuiverheid)

De meeste diamanten zullen enkele onzuiverheden bevatten. Die belemmeren de helderheid van de diamant. Het licht kan minder goed reflecteren waardoor een diamant met onzuiverheden minder zal schitteren dan een zuivere edelsteen. Een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Wanneer een diamant vrij van insluitsels is en geen onzuiverheden bevat,  wordt deze loepzuiver genoemd en is dus van de hoogste kwaliteit. Je hebt interne en externe onzuiverheden. De externe ontstaan door beschadiging of slijtage. Onzuiverheden binnenin de diamant worden gevormd tijdens het ontstaansproces van de edelsteen worden inclusies genoemd. De beoordeling hiervan gebeurt altijd visueel met een loep met een vergroting van 10. Al deze kenmerken bepalen de zuiverheid van de steen die in verschillende categorieën wordt ingedeeld:

  • LC ( loupe-clean, geen enkel kenmerk is zichtbaar met de loep).
  • VVS1 en VVS2 (Very very small internal characteristics, de kenmerken zijn erg moeilijk tot moeilijk te vinden met de loep).
  • VS1 en VS2 (Very small internal characteristics, de kenmerken zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep).
  • SI1 en SI2 ( Small internal characteristics, de kenmerken zijn gemakkelijk tot erg gemakkelijk te vinden met de loep).
  • P1  (Pique, de kenmerken zijn moeilijk te vinden met het blote oog door de bovenkant van de diamant).
  • P2, P3 (Pique 3, de kenmerken zijn erg gemakkelijk te vinden met het blote oog en hebben invloed op de schittering van de diamant).

Hoe zuiverder de diamant, des te hoger de prijs, dit kan fors oplopen. VSI of VSI zijn zeer geschikt voor juwelen omdat de onzuiverheden voor het oog niet zichtbaar zijn en dus nog steeds van goede kwaliteit, maar een stuk betaalbaarder.

Colour (kleur)

Een zuivere diamant is kleurloos. Meestal geldt dan ook; hoe minder kleur of hoe witter), hoe zuiverder, dus hoe waardevoller. De kleur van witte diamant wordt weergegeven met letters:

Kleur Nederlandse benaming Oude benaming
D Fijnste wit+ Jager
E Fijnste wit River
F Fijn wit+ River
G Fijn wit Top Wesselton
H Wit Wesselton
I Licht getint wit+ Top Crystal
J Licht getint wit Crystal
K Getint wit+ Top Cape
L Getint wit Top Cape
M Getinte kleur Cape
N Getinte kleur Low Cape
O Getinte kleur Very Light Yellow
P-Z Getinte kleur Light Yellow

 

 

Naast wit of kleurloos en gelig tinten, bestaan er ook gekleurde diamanten. Diamanten met natuurlijke kleur zijn enorm zeldzaam (1 op 10.000). De meest gevonden kleuren zijn bruin en geel, terwijl groen, rood en blauw extreem zeldzaam zijn. Diamanten die dankzij een chemische reactie een kleur hebben, noemen we ‘Fancy Coloured’.

Natuurlijke zirkoon

Om het wat verwarrender te maken: er bestaat ook natuurlijke zirkoon. De natuurlijke kleur van zirkoon varieert van kleurloos, goudgeel en rood tot bruin en heeft een hardheid van 7,5. Zirkoon moet niet worden verward met de synthetische edelsteen kubisch zirkonia die ik hierboven beschreef, die een geliefde imitatie van diamant is.

Hergebruik van je eigen diamanten (of andere edelstenen) uit je oude sieraden

Wist je dat je de diamanten uit je oude sieraden perfect kunt laten hergebruiken in een nieuw sieraad? Omdat diamant niet snel zal slijten, zal deze er nog mooi uitzien in een nieuw sieraad dat je naar wens kunt laten maken! Dit kan natuurlijk ook met andere edelstenen of parels, mits niet te veel versleten natuurlijk. Hieronder zie je enkele voorbeelden van sieraden die ik heb gemaakt in opdracht voor klanten, waarbij de oude diamanten (en bij de 2de foto ook de parels) zijn hergebruikt in het nieuwe sieraad. De eerste is een verlovingsring van 18 karaat (nieuw) wit goud, waarbij de grootste diamant afkomstig was uit een oude zegelring van de klant. En de andere ring is gemaakt van 14 k goud van oude dierbare sieraden van de klant, waarin haar eigen diamanten en parels zijn verwerkt, gecombineerd met een nieuwe morganiet.

Strakke roosjesring in witgoud met diamant, in opdracht, Nicoline van BovenZeering uit oud goud met eigen parels en diamanten

 

Wil je meer informatie over het laten maken van een sieraad? Bekijk dan deze pagina!

Lees ook deze blog: https://juweelontwerpster.nl/eigen-werk/de-echte-waarde-van-een-sieraad-zoveel-meer-dan-de-materiele-waarde/

 

Wil je meer leuke en interessante informatie over sieraden? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Dat kan via het inschrijfformulier onderaan mijn homepagina: https://juweelontwerpster.nl/