Het verschil tussen diamant en briljant.
Ik krijg wel eens de vraag van klanten: “Is dat diamant of briljant”. Tijd om het verschil even uit te leggen:
Diamant is de steen. Briljant is de naam van de slijpvorm! Dus een briljant is geen edelsteen. Bij ruwe diamanten kun je nog niet de mooie schittering zien. Daarom wordt de diamant geslepen in facetten.
Een briljant geslepen diamant is rond gevormd en telt in totaal 58 facetten. Pas na bewerking is de mooie schittering van een diamant zichtbaar. De briljant geslepen diamant is het meest populair, maar natuurlijk zijn er nog veel andere slijpvormen.
Wat men denk ik meestal bedoelt is: “Is het een diamant of een zirconia?” Een zirkonia is een synthetische steen die op diamant lijkt en als imitatie diamant wordt gebruikt. Zirkonia schittert iets minder. Ook de hardheid is lager: 8,5 op de schaal van Mohs . De hardheid van diamant is 10.

Ik werk zelf overigens enkel en alleen met echte stenen en geen synthetische!!
Of het diamant is kan ik testen met een speciale diamanttester. Als je de punt op de steen houdt en de tester staat uit naar groen en geeft een piepgeluid, dan is het diamant. Blijft hij in het rood, zonder piep, dan is het iets anders. Je kunt het ook wel zien: door het dragen slijt zirkonia en wordt dof na verloop van tijd. Diamant is door zijn hoge hardheid krasvast en behoudt zijn schittering.

Wil je meer leuke en interessante informatie over sieraden? Abonneer je dan op mijn maandelijkse Sieraden Mini Magazine 
Dat kan via het inschrijfformulier onderaan mijn homepagina:
https://juweelontwerpster.nl/